Lente/ Ontbijt/ Zelf kweken/ Zoets

Vegan chia-mousse met rabarbercompote & sering

Het is 2 mei en de sering staat in volle bloei. Elk jaar bloeit deze prachtige plant weer op een ander moment, al naar gelang het weer in het voorjaar. Je ziet de sering helaas steeds minder. In de jaren 70 en 80 stond er in elke tuin wel een sering; ik ben een seventies-kind en associeer de sering dan ook met mijn jeugd! Dat de bloemen, die fantastisch ruiken, eetbaar zijn, weet niet iedereen. Ze staan fantastisch op zoete gerechten, maar smaken wat bitter, gebruik er daarom niet te veel.

Seringen bloeien in verschillende tinten paars en wit. De bloemen hebben ook een symbolische betekenis; zo staan de witte bloemen voor kinderlijke onschuld en de paarse voor de eerste liefde. Het is een plant die maar heel kort bloeit. Het blad blijft daarna niet altijd even mooi en misschien is dat de reden dat veel mensen dan toch liever voor een plant of heester kiezen die wat veelzijdiger is door de seizoenen heen. Een sering staat mooi achterin de border, en als je er nog wat andere struiken voor zet, dan heb je wel plezier van de prachtige bloei en vallen de verwelkte bloemen en minder mooie bladeren minder op.

 

Een andere lentebode is rabarber, vanaf maart van de volle grond verkrijgbaar (en al eerder uit bleekpotten..mmm!). Je kunt er van alles van en mee maken, van crumble, taart tot jam, chutney en desserts of ontbijtjes zoals deze vegan chia mousse. Rabarber kook je beter niet in een aluminium pan; het oxaalzuur in de groente reageert op het aluminium, waardoor de rabarber grijs wordt. Je kunt gietijzer of roestvrij staal gebruiken.

Rabarber kun je ook goed in potten kweken; als je minder ruimte hebt is dat een uitkomst en heb je toch elk jaar voldoende om een of meerdere gerechten mee te maken. Je zet één rabarberplant in een zeer ruime pot, in rijke grond. De bladeren van rabarber zijn giftig, maar de bloemen zijn wel eetbaar en worden in Engeland veel in de keuken gebruikt. Stop eind juni met oogsten om de plant niet uit te putten.

Dit is een op en top lente-gerecht. Je kunt het als ontbijt eten, als toetje of zomaar, als gezond tussendoortje. We gebruiken geen geraffineerde suiker en geen zuivel. Chiazaad is een ‘superfood’ en zit vol fantastische voedingsstoffen voor je lichaam. Je kunt de glaasjes een dag van te voren maken. De chiamousse zelf blijft tot 5 dagen goed in de koelkast. Het gerechtje is zó in elkaar gezet, maar je moet de chiazaadjes natuurlijk wel minimaal één uur, maar liever 8 uur, in de koelkast laten opstijven.

Eet smakelijk!

Vegan chiamousse met rabarbercompote & sering

Print Recipe
Serves: 2 - 4 Cooking Time: 20 minuten (exclusief opstijven chiamousse: 1-8 uur

Ingredients

 • voor de witte chiamousse:
 • 160 ml amandelmelk
 • 40 g biologische chiazaadjes
 • 1/2 tl vanille-extract
 • 1,5 el agavesiroop
 • voor de roze chiamousse: zelfde hoeveelheden maar voeg er nog wat 100% bessensap aan toe voor de kleur
 • voor de rabarbercompote:
 • ca 250g rabarber (1 dikke of 2 dunnere stengels)
 • 2,5 el agavesiroop
 • 1,5 el water
 • pakje plantaardige room, bijvoorbeeld rijstroom of sojaroom (verkrijgbaar bij de natuurwinkel, deze room is al gezoet en geklopt)
 • paar takjes sering

Instructions

1

Meng de avond van te voren (of minimaal 1,5 uur vooraf) de chiazaadjes met de amandelmelk, chiazaadjes, het vanille-extract en de agavesiroop en roer goed door tot het mengsel al wat steviger wordt. Maak nog eenzelfde hoeveelheid met wat puur bessensap voor een roze variant. Zet in de koelkast en laat minimaal 1 maar liever 8 uur opstijven.

2

Voor de compote (ook dag vooraf te maken, bewaar in koelkast): snijd de rabarber in stukjes van ca 1/2 cm dik en doe in een gietijzeren of roestvrijstalen pan met de agavesiroop en het water. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel ca 5 minuten koken. Giet af in een zeef en vang het kookvocht op. Laat afkoelen.

3

Maak 2, 3 of 4 kleine glaasjes (afhankelijk van het formaat van de glaasjes natuurlijk) op in lagen: begin met een laag van de roze chiamousse, spuit daar met een spuitzak de plantaardige room op, doe er dan de rabarbercompote over en daarna een laag gewone chiamousse. Maak af met rabarbercompote, room en garneer met seringbloemen. Serveer meteen of bewaar tot het serveren afgedekt in de koelkast.

Notes

extra nodig: spuitzak voor de plantaardige room

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply