(Wilde) kruiden/ Drankjes/ Lente

Vlierbloesemlimonade

De vlieren staan weer in bloei! Hier en daar nog niet helemáál, maar de struiken die flink in de zon staan hebben al prachtige bloemschermen, die mooi zijn uitgelopen. Sinds de aankondiging van de sluiting van mijn kookatelier begin deze maand, is het ontzettend druk geweest.

Ik ben bezig de ruimte te ontmantelen, de spullen te verkopen en ook om na te denken wie ik met welke mooie spullen blij zou kunnen maken. Het is geweldig om te zien dat eigenlijk alles tot nu toe een bestemming heeft gekregen waar ik ook erg blij van word; van een heerlijk restaurant op Terschelling tot een huiskamerrestaurant in Zutphen en een moestuinproject waar mensen werken met dezelfde passie voor de seizoenen en groenten als die ik heb.

Van uitgebreid koken komt het nu even niet…

Maar van uitgebreid koken komt het nu dus even niet. Dat is niet erg, ik maak graag lekkere salades die snel klaar zijn. Ideaal voor deze warme dagen. Tijd om ze te stylen en te fotograferen voor op dit blog is er momenteel ook niet, maar je houdt de recepten uiteraard te goed! Vandaag wil ik je inspireren om je eigen vlierbloesemlimonade te maken. Het is supersimpel en echt zo verfrissend! Ook heel leuk om dit met kinderen te doen.

Deze limonade kun je ook zonder suiker maken

Ik maak liever vlierbloesemlimonade dan -siroop, omdat in siroop een enorme hoeveelheid suiker gaat. Deze limonade breng ik op smaak met maar heel weinig suiker (en je kunt in plaats van suiker zelfs ook een paar blaadjes stevia gebruiken, die je een beetje kneust in een vijzel). Zo kunnen ook diegenen die geen suiker mogen van deze verfrissende drank genieten. De limonade is hierdoor maar een paar dagen houdbaar in de koelkast, maar op warme dagen zoals vandaag is iedereen er zó blij mee dat het in no time op is.

Oogsttips

Pluk de bloemen op een droge, zonnige dag, liefst in de middag, als ze helemaal open staan. Laat de schermen die nog niet zijn uitgekomen nog even zitten, dan heb je na een paar dagen nog een oogst. Of in de nazomer, de bessen! Spoel de vlierbloesem nooit af onder de kraan, daarmee gaan stuifmeel en de smaak verloren.

Vlierbloesemlimonade

Print Recipe
Serves: voor 3 liter

Ingredients

  • 3 liter niet-bruisend bron- of kraanwater
  • ca 35 stuks vlierbloesemschermen, nagekeken op insecten (maar dus niet gewassen, zie bij oogsttips hierboven)
  • 2 biologische citroenen, met een borstel gewassen en in dikke schijven
  • ca 2 el suiker naar smaak of een paar gekneusde steviablaadjes
  • OOK NODIG
  • een grote kom, bijvoorbeeld een soepterrine) of maatbeker of flessen om limonade in te laten trekken

Instructions

1

Doe alle ingrediënten in een grote kom, roer even goed door elkaar.

2

Laat afgedekt en op kamertemperatuur 24 uur trekken.

3

Giet dan door een zeef en doe de limonade in schone flessen of kannen die je kunt afsluiten.

4

Zet in koelkast en serveer koud.

You Might Also Like