(Wilde) kruiden/ Groen Geluk/ Lente

Lente-cadeautje van Moeder Natuur: brandnetel

Wat een cadeau van Moeder Natuur: brandnetels! Brandnetel reinigt het hele lichaam en zorgt voor een goede doorbloeding. Ook in spiritueel opzicht heb je baat bij dit bijzondere ‘onkruid’: het helpt je beter te aarden, te gronden en zorgt er dus voor dat je beter bij jezelf kunt blijven.

Brandnetels zuiveren je lichaam en geest in het voorjaar

Al in het vroege voorjaar zie je de eerste brandneteltjes boven de grond komen. Ik ben er dol op en heb zelfs in onze niet al te grote achtertuin een hoekje waar de brandnetels hun gang mogen gaan. Ik knip er de topjes regelmatig vanaf zodat de planten steeds bossiger en voller worden. Je ziet je oogst met de dag groeien!

Natuurlijk prikken brandnetels, maar toch knip ik de topjes zonder handschoenen, de onderkant van de blaadjes en de stelen prikken meestal niet. Als je een te kleine tuin hebt of alleen een balkon, of helemaal geen ‘buiten’, dan kun je brandnetel natuurlijk heel goed in een park of bos plukken. Zorg er dus voor dat je de topjes knipt, met een paar malse blaadjes eraan. Gebruik geen planten die vlakbij een weg staan of op een plek waar veel honden worden uitgelaten.

In culinair opzicht is brandnetel eigenlijk net zo veelzijdig als spinazie. Ik was de topjes liever niet, want dan zijn ze moeilijker te verwerken. De ‘prik’ haal ik er heel eenvoudig af door ze met een deegroller stevig over een snijplank te rollen. Je kunt ze vervolgens verwerken tot de heerlijkste gerechten! Wat dacht je van een detox-smoothie om mee wakker te worden? Een brandnetelpaté voor bij de borrel? Een soepje tijdens de lunch of diner? Of gewoon een thee van vers brandnetelblad (of in de winter gedroogd natuurlijk), zo heerlijk en heilzaam voor je geest ook. Klik hieronder op de links om naar de recepten te gaan!

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter