Food for the Soul

Tijd voor jezelf: wandeling & meditatie in het bos

‘And into the forest I go, to lose my mind and find my soul’

Eigenlijk hoef ik er natuurlijk niets meer over te zeggen of over uit te leggen na deze prachtige quote. Dit is precies wat het is: het bos, of eigenlijk de natuur, zorgt er altijd voor dat je dichterbij jezelf komt. Uit je hoofd, in je hart.

Het is niet moeilijk; je hebt er alleen een hart voor nodig dat open staat voor een mooie ervaring

Heb jij wel eens het gevoel dat alles je teveel wordt? Dat je alleen voor anderen aan het zorgen bent en je jezelf helemaal voorbij holt? Of heb je gevoelens van onrust, angst of ben je somber? Dan is het tijd om terug naar je basis te gaan. In jou liggen alle antwoorden op jouw vragen besloten. En de natuur kan je heel goed helpen om weer in contact te komen met jezelf. Zij zorgt ervoor dat je terugkeert naar het nu, naar dit moment. Dat je je leven van alledag en dat waar je mee bezig was even kunt laten voor wat het is. Je neemt tijd voor jezelf en je focust je op dit moment. Het is niet moeilijk en je hebt er alleen een hart voor nodig dat open staat voor een mooie ervaring! En, heel belangrijk: doe dit helemaal alleen. We zijn nog maar zelden alleen. Terwijl dat juist zo belangrijk is.

Loop langzaam en word je gewaar van je lichaam

Je kunt deze oefening natuurlijk ook overdag doen, maar een mooie avond of ochtend is eigenlijk het meest geschikt. Kies een mooi bos, landgoed of (stads)park uit. Plan het zo dat je er zo’n half uur voor zonsondergang of juist vlak na zonsopgang bent. De atmosfeer wordt of is dan rustig en je kunt alles beter loslaten. Bovendien is het dan heerlijk rustig. Neem een handdoek mee en laat je door je intuïtie het bos of landgoed inleiden. Loop langzaam en word je gewaar van je lichaam. Hoe je voeten je dragen. Hoe de wind langs je gezicht streelt. Hoe de ondergaande of opkomende zon je huid verwarmt. Hoe de vogels fluiten of de bijen en hommels vlakbij je oor zoemen.

Zie hoe de wereld hier is en voel hoe jij er deel van uitmaakt

Loop tot je een plek vindt waar je je fijn en veilig voelt. Ga op je handdoek zitten, bijvoorbeeld bij een mooie boom en ontspan. Het maakt niet uit in welke houding je zit, net wat jij prettig vindt. Voel je ademhaling en volg die zonder oordeel. Je hoeft nu even helemaal niets. Luister naar de geluiden van de natuur. Neem de geuren in je op. Vanavond rook ik de intens zoete geur van vlierbloesem. Ik hoorde een merel zijn avondlied zingen. Er ritselde iets naast mij en toen ik op keek zag ik een lijster wegduiken. Verderop zat een jonge haas heerlijk wat gras te eten. Zie hoe de wereld hier is en voel hoe jij er deel van uitmaakt. Je bent onderdeel van een groter geheel en alles is goed zoals het is. Ontspan en gun jezelf dit moment van rust. Het maakt niet uit hoe lang het duurt; tien minuten, een half uur, een uur. Net wat jij fijn vindt.

Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker je kunt ontspannen

Ik probeer elke dag de natuur in te gaan, al is het maar even, maar toch lukt dat niet altijd. Dat is niet erg, maar zorg er wel voor dat je het ritme erin houdt. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker je kunt ontspannen. En hoe beter je in contact kunt komen met jezelf. Want pas als je even los kunt komen van alledaagse beslommeringen, kun je bij jezelf te rade gaan hoe het eigenlijk met je lijf is. En wat je eigenlijk aan gedachten en gevoelens langs ziet komen. De komende tijd zal ik hier wat oefeningen posten om na de ontspanning een niveau dieper te kunnen gaan, naar binnen, om, helemaal zonder oordeel, te bezien hoe het eigenlijk met je gaat op dit moment. Het zijn oefeningen waar ik zelf baat bij heb en die jou misschien ook inspireren! Intussen kun je, als je hier nog niet zoveel ervaring mee hebt, proberen er gewoon te zijn en alles in je op te nemen. Ik wens je veel plezier en ontspanning!

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Anja de Koning
  6 juli 2017 at 19:29

  Fijn dat je weer tot rust bent gekomen. Kunnen wij weer genieten van het moois…door jou geschreven en gemaakt. En als wij genieten geniet jij mee. ♡

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   6 juli 2017 at 22:06

   Dank je wel voor je lieve reactie Anja!????????????

 • Reply
  Helma
  28 juli 2017 at 11:36

  Mooi verwoord Natascha ????

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   29 juli 2017 at 19:31

   Dank je wel, Helma???? Wat een mooie schilderijen maak jij!

  Laat een reactie achter