Fruit/ Lente/ Stillevens

Stilleven met aardbeien, roemer en slak

Vorige week donderdag, 1 juni, vierde ik mijn verjaardag. Midden in deze hectische tijd, met de sluiting van het kookatelier, de verkoop van de inventaris en het leegruimen en verhuizen van de spullen, besloten Luigi en ik een dag vrij-af te nemen om samen het leven te vieren.

Slow Food – stillevens uit de Gouden Eeuw

We bezochten de prachtige tentoonstelling ‘Slow Food – stillevens uit de Gouden Eeuw’ in het Mauritshuis. De meeste werken kende ik natuurlijk al wel, maar ik had ze lang niet allemaal in het echt gezien. Het blijft iets heel bijzonders om zo voor een schilderij te staan waar iemand eeuwen geleden zijn of haar ziel en zaligheid in heeft gelegd. De energie van de maker zit er nog steeds in en zoekt degene die naar het werk kijkt op, waarop hij of zij erdoor wordt geraakt. Zo ging dat ook bij mij. Met name de werken van Clara Peeters vond ik geweldig mooi en inspirerend. Over het leven van deze zeer productieve, vrouwelijke schilder is maar heel weinig bekend. Zij fascineert mij met haar stillevens en haar humor; op sommige werken staat zij zelf heel klein afgebeeld, bijvoorbeeld in een weerspiegeling van het glas, waar je haar al schilderend kunt opmerken. Clara was als schilderende vrouw in die tijd een pionier en was een foodstylist avant la lettre. En ik leer ontzettend veel van haar, niet alleen qua styling en kleurgebruik, maar ook om mijn eigen weg te durven gaan. Luigi deed mij niet alleen de prachtige catalogus cadeau, maar ook een replica van een roemer, die al lang op mijn verlanglijstje stond. De rest van de dag was een feest op zich, met een Italiaanse lunch, veel zon en heerlijk eten. Wat een prachtige manier om het leven samen te vieren!

Ik vroeg de slak of hij als model wilde fungeren in een stilleven en zette hem daarna weer terug tussen de dahlia’s

De volgende dagen ging het ruimen verder. Een heerlijke manier om weer terug bij je kern te komen; ontspullen. Het levert genoeg inspiratie op om een apart bericht over te schrijven en misschien doe ik dat binnenkort ook wel. Gisteren richtte ik op zolder mijn nieuwe werkplek in voor mijn fotografie….tot nu toe deed ik dat gewoon in de woonkamer, op een plekje waar er heel mooi licht is. Maar ja, elke keer de hele set weer opbouwen en weghalen… het was wat omslachtig om het zacht uit te drukken. Op zolder heb ik datzelfde licht en bovendien de ruimte om alle props en benodigdheden binnen handbereik neer te zetten. Toen ik klaar was en de hele set er kant en klaar stond, kreeg ik ineens ontzettend veel zin om weer een stilleven te maken. Met die goddelijke aardbeien, die nu écht smaken zoals ze moeten smaken, om ons te herinneren aan de kracht van de seizoenen. Met die prachtige roemer met een fruitige witte wijn erin om ons te herinneren aan de noodzaak het leven steeds te blijven vieren. En met een slakje uit onze tuin, als knipoog om het zelfs in woelige en drukke tijden ook even rustig aan te durven doen én als link naar de titel van de tentoonstelling in het Mauritshuis, waar ik mijn inspiratie deze keer vandaan had. De slak heb ik uiteraard eerst beleefd verzocht of hij model wilde zijn en na zijn optreden direct weer terug in de tuin gezet… tussen de dahlia’s omdat het blad hem zo goed smaakt:-)

Dit stilleven is natuurlijk ook weer te koop! Heb je interesse, stuur mij dan een mailtje voor prijzen en formaten: info@greendelicious.nl.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  gudrun
  6 juni 2017 at 13:06

  Nog van harte gefeliciteerd lieve Natascha, wat een heerlijke dag heb je (hebben jullie) gehad!! Een prachtig stilleven is het geworden. Veel succes met het opruimen, ik heb het altijd als heel bijzonder ervaren om me te ontdoen van zoveel spullen die niet meer nodig zijn of passen in “een nieuw leven” . Veel liefs van Gudrun

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   9 juni 2017 at 22:33

   Dank je wel, lieve Gudrun! Wat ontzettend leuk dat uitgerekend jij als allereerste een reactie achterlaat op mijn nieuwe blog❤️???????? Het is ook heerlijk om dingen los te laten en weer verder te gaan. Heel veel liefs! ????????

  Laat een reactie achter