Hoofdgerechten/ Zomer

Best ever veggieburger van tempeh & spinazie – BBQ-proof-

Onze grote kater Odin, die er behoorlijk indrukwekkend uitziet met zijn bijna 10 kg, maar heel hard wegholt als er een merel alleen al naar hem kijkt, is dol op vegan burgers. Daarom noemen we hem ook wel onze ‘vegan ren-kater’. Als hij kan kiezen tussen biefstuk of tempeh, dan is voor Odin de keuze snel gemaakt…de vegan variant dus. Hilarisch toch? Deze burgers zijn niet alleen heerlijk én gezond, ze zijn ook uitermate geschikt voor de BBQ; waar veel vegaburgers dan uit elkaar vallen, blijven deze burgers prima in model.

Bereid de burgers een dag van te voren als je ze op de BBQ wilt gebruiken

Als je ze inderdaad op de BBQ of grillplaat wilt gebruiken, dan moet je ze wel een dag van te voren voorbereiden: gaar ze in de oven zoals in het recept staat en vries ze, eenmaal afgekoeld, in. De volgende dag kunnen ze dan zó, dus zonder te worden ontdooid, op de BBQ of grillplaat!

Deze burgers zijn ‘hoog op smaak gebracht’ en ontzettend lekker!

Laat je niet weerhouden of afschrikken door tempeh…. als je het nog nooit hebt gebruikt óf je hebt het juist wel een keer geprobeerd maar vond ’t niets… probeer het dan nog één keer. Deze burgers zijn namelijk ‘hoog op smaak gebracht’ en ze zijn echt ontzettend lekker. Op deze manier eet je burgers die niet zo zout zijn als hun kant-en-klare broers uit de winkel. Bovendien gaar je ze in de oven en zijn ze dus ook minder vet.

Serveer de burgers met een lekker frisse yoghurt-komkommersalade (en een glaasje rosé:-))

Eet smakelijk!

Best ever veggieburger van tempeh & spinazie

Print recept
Voor: 2 grote of 4 kleine burgertjes Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingredients

 • 125 g tempeh, in stukken gesneden (verkrijgbaar in alle supermarkten en natuurwinkels)
 • 1 kleine ui, in dunne ringen
 • 1 gegrilde paprika uit pot, uitgelekt en gedept met keukenpapier, in grote stukken gesneden
 • 1 handje spinazie (ca 20 g)
 • 1 kleine teen knoflook, uitgeperst
 • snuf zout
 • 1 eetlepel appelcider azijn
 • ca 2 eetlepels olijfolie
 • ca 20 g gemalen (glutenvrij) lijnzaad
 • 4 (glutenvrije) hamburgerbroodjes
 • topping: (plantaardige) yoghurt-komkommersalade, gesneden rode of witte kool, spinazie of sla, sprouts en gesneden prei of lente-uitjes

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 175°C.

2

Snijd alle ingrediënten zoals aangegeven en doe bij elkaar in een grote kom. Doe als je klaar bent over in de grootste kom van de Magimix of foodprocessor en laat met de pulse-knop tot een grove pasta malen (of, als je geen keukenmachine hebt, hak de tempeh dan ouderwets in kleine stukjes en doe alles bij elkaar in een kom en maak er met je handen een fijne massa van!). Roer met een plastic spatel de overgebleven ingrediënten bij de massa en laat de Magimix daarna een paar minuten achtereen draaien zodat je een plakkerige substantie krijgt.

3

Vorm met natte, liefst koele handen 4 platte burgers van hetzelfde formaat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de burgers niet te hoog en te dik, want dan garen ze minder goed vanbinnen.

4

Zet 20 - 25 minuten in het midden van de oven of tot ze goudbruin van buiten en stevig zijn; deze burgers blijven aan de binnenkant vrij zacht (als je ze wilt gebruiken op de BBQ, maak ze dan één dag van te voren, zie instructie in blogbericht hierboven)

5

Beleg elk broodje met wat van de yoghurt-komkommersalade, spinazie en gesneden kool, leg er de burger op en gebruik als topping nog wat slablaadjes, sprouts en gesneden prei of lente-uitjes. Lekker met mayonaise of ketchup natuurlijk!

Kanttekeningen

Serveer er een frisse yoghurt-komkommersalade bij

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter