(Wilde) kruiden/ Stillevens/ Zelf kweken

Kostelijke zaadjes van de charmante Juffertje in ’t groen

Elk jaar weer kweek ik Juffertje in ’t groen (Nigella sativa) in onze tuin. Haar prachtige blauwe bloemen en het subtiele loof groeien weelderig tussen de goudsbloemen en pelargonium door. Ze zaait zichzelf heel eenvoudig uit. Laat de bloemen vergaan en de zaaddozen hun werk doen in het najaar. Maar bewaar ook wat zaad voor in de keuken….want wat veel mensen niet weten is dat zwarte komijn, zoals dit zaad heet, ontzettend lekker is!

Het zaad is niet alleen decoratief, maar ook heel gezond

Zwarte komijn heeft niets met gewone komijn te maken. Deze zaadjes ruiken naar venkel en smaken peperig en een beetje naar nootmuskaat. Ik strooi ze graag over soep, hummus (klik hier voor een heerlijk recept) en over brood dat ik zelf bak. Het is niet alleen heel decoratief, maar ook erg gezond. Het zaad wordt veel gebruikt in de keukens van India, bijvoorbeeld in curries en het Midden Oosten, zoals op brood. Overigens zijn de bloemen zelf ook eetbaar…maar dan heb je natuurlijk geen zaad meer!

Juffertjes zijn heel gemakkelijk te kweken

Kweek Juffertje in het voorjaar… ik zaai een paar zaadjes per potje (gebruik van die kleine plastic potjes waar in het voorjaar blauwe druifjes en narcissen in worden verkocht in tuincentra) in gewone potgrond en zorg ervoor dat ze op een beschut plekje staan, zodat de zaailingen niet te veel zon krijgen. Ze zijn heel gemakkelijk, dus als ze eenmaal wat groter zijn plant je ze her en der uit in je border. De rest gaat vanzelf! Je kunt het natuurlijk ook wat losser aanpakken en gewoon wat zaadjes in de borders strooien in het najaar. Maar dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je in het voorjaar bij de grote schoonmaak de zaailingen er niet per ongeluk uittrekt.

Hummus met zwarte komijn

Zin om de hummus van linzen met zwarte komijn te maken uit Share, mijn nieuwste kookboek? Klik hier voor het recept!

Wil je deze foto aan de muur?

Vind je dit een mooie foto? En wil je het aan de muur? Dat kan! Stuur mij een mailtje voor informatie: info@greendelicious.nl

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  mirjam verbaan
  19 juli 2017 at 22:34

  Ha die Natascha!
  Hoe is het leven? Wat leuk om dit te lezen. Ik ben in Egypte in aanraking gekomen met black deed oil, de olievariant dus. Daar wordt het door ‘iedereen’ voor van alles en nog wat gebruikt. Van hoge bloeddruk tot allergieën. Ik heb het meegenomen naar huis en neem het iedere dag trouw in (eczeem aan mijn handen) en het lijkt te gaan helpen. Maar nu ook op zoek naar de zaden voor de salade!

  Groet en heel veel succes met alles,
  Mirjam (ex Hartstichting)

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   27 juli 2017 at 14:52

   Ha die Mirjan, daar ben ik natuurlijk niet verbaasd over, wereldreiziger, globetrotter die je bent! Egypte en black deed oil? Klinkt heerlijk! Leuk om te weten, wat geweldig dat het lijkt te helpen! Je kunt ze dus ook in de winkel kopen, maar ik zou dan wel biologische zaden kopen. Of bij een zaadleverancier, online lukt vast ook wel. Jij ook succes en liefs! Natascha

  Laat een reactie achter