(Wilde) kruiden/ Zelf kweken/ Zomer

Kappertjes van Oost-Indische kers (‘armeluiskappertjes’)

Om zelf kappertjes te maken van de zaden van Oost-Indische kers, moet je de zaaddozen plukken zodra de bloemen zijn verwelkt. Als ze nog groen zijn dus, want als je langer wacht worden de zaden hard en kun je ze niet meer eten. Afhankelijk van wanneer je deze plant hebt gezaaid, is dat dus in augustus of september.

Armeluiskappertjes

Het verhaal gaat dat deze kappertjes vroeger werden gemaakt door mensen die gewone kappertjes niet konden betalen. Alsof je nog gewone kappertjes zou willen eten als je deze eenmaal hebt geproefd…

Dit recept komt uit mijn eerste moestuin-kookboek: ‘Greendelicious, koken met je eigen oogst‘.

Armeluiskappertjes

Print recept
Voor: zoveel je wilt! Bereidingstijd: zie omschrijving

Ingredients

  • zaden van Oost-Indische kers
  • water
  • jampot(ten)
  • witte wijnazijn
  • rasp van een citroen
  • peperkorrels
  • laurierblad

Instructions

1

Haal de zaaddozen los van elkaar, zodat je losse zaden hebt. Was ze en doe ze in een schone jampot. Zet onder water en voeg wat zout toe. Doe het deksel erop, laat het aanrecht staan en ververs het water gedurende drie dagen elke dag (en vul aan met een snuf zout). Het kan zijn dat het sterk ruikt en niet zo lekker, maar dat is normaal:-)

2

Laat dan uitlekken en even drogen voor het inmaken.

3

Meet de hoeveelheid wijnazijn die in de jampot(ten) past af en kook met wat zout, enkele peperkorrels, laurierblad en wat citroenrasp in een pan, gedurende een kwartiertje.

4

Laat een beetje afkoelen en giet over de zaden in de schoongemaakte jampot. Sluit af en laat minimaal 5 dagen in de koelkast staan om op smaak te laten komen.

Kanttekeningen

De kappertjes blijven in de koelkast 3 maanden goed.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    MoestuinMomenten
    4 september 2017 at 05:22

    Klinkt goed. Dat ga ik zeker proberen 🙂

    • Reply
      Natascha Boudewijn
      4 september 2017 at 11:01

      Wat leuk om te horen! Succes, ik ben benieuwd hoe je de kappertjes vindt smaken:-)

  • Reply
    Olga Kroes
    7 september 2017 at 17:49

    Compliment Natascha! Prachtige blog/website. Ben een fanatiek conserveerder. Heb overigens twee boeken van je ( verjaardagskado’s) Deze kappertjes heb ik vaker gemaakt maar nog nooit enige dagen in zout water laten staan. Dat ga ik ook proberen.
    Ik volg je met aandacht 🙂
    Groetjes Olga

    • Reply
      Natascha Boudewijn
      7 september 2017 at 19:47

      Ha Olga, dank je wel voor je lieve bericht! Wat leuk dat je deze ook eens wilt proberen…benieuwd wat je ervan vindt!
      Fijne avond en lieve groet,
      Natascha

    Laat een reactie achter op MoestuinMomenten Cancel Reply