Food for the Soul/ Herfst

Hoe de 3 lessen van de herfst je leven kunnen veranderen

Vrijdag 22 september begint de astronomische herfst. De zon staat loodrecht boven de evenaar en dag en nacht duren overal ter wereld even lang. Een nieuw seizoen waarbij we van het licht weer naar het donker gaan. Voor de één een heerlijke tijd van gezelligheid, voor de ander een confrontatie met donkere emoties en gedachten. Tot welke categorie jij ook behoort: elk mens kan dit seizoen drie wijze lessen leren door alleen maar te kijken naar wat er in de natuur gebeurt!

1. Breng licht en donker in balans

Tijdens de herfst-equinox zijn dag en nacht overal ter wereld even lang. In de natuur zijn licht en donker in balans. In onze westerse samenleving lijkt er voor de donkere kant van het leven weinig ruimte te zijn. Het past niet in het beeld van een ‘geslaagd leven’ zoals we dat uit de media kennen. De meesten van ons hebben ook nooit geleerd hoe om te gaan met moeilijke emoties. We ervaren ze als lastig en ongewenst: ze worden weggedrukt of we leiden onszelf af. We boeken een weekend weg, Twitteren en Facebooken ons suf, hangen uren met elkaar aan de telefoon, plannen onze weekends vol met etentjes en feestjes en als er dan nog momenten zijn waarop we alleen zijn en de ongewenste emoties of gedachten de kop weer opsteken, zetten we Netflix of de televisie aan.

Natuurlijk moet er ruimte zijn voor ontspanning, maar iets dat je weg drukt komt onvermijdelijk later weer te voorschijn. In heviger mate dan eerst. Het wil gezien worden en het wil jouw aandacht. Als je dat niet geeft, zal het niet weg gaan. Sommigen van ons drukken jaar in, jaar uit negatieve emoties weg en daardoor stapelen de blokkades zich op. Ze veroorzaken verkramping en pijn. De natuur leert je juist nu om ook ruimte te geven en aandacht te schenken aan de donkere kant van je leven. Of dat nou moeilijke emoties zijn of heftige gedachten. Licht en donker horen in balans te zijn. Waarom zou je je moeilijke gevoelens of gedachten niet eens wat vaker bij jezelf binnen laten?

Dat klinkt voor jou misschien als een hele opgave, maar het is iets dat zo natuurlijk is als het komen en gaan van de seizoenen, als eb en vloed. Het hoort bij ons als mens. We zijn het alleen verleerd. Als je merkt dat jij ook afleiding zoekt om de donkere kant van jezelf te ontlopen, ga dan eens de natuur in. Alleen. Ook als je dat nog nooit hebt gedaan en je het een beetje raar vindt. Ga op pad met jezelf zoals je met een lieve vriendin of vriend op pad zou gaan, die jou over haar of zijn zorgen wil vertellen. Het is belangrijk om een omgeving te kiezen waar je je veilig en op je gemak voelt: voor de één zijn dat strand en duinen, voor de ander het bos of een stadspark. Neem iets lekkers mee voor onderweg. Alleen al door zo liefdevol voor jezelf te zorgen begint het proces van helen.

Als in de natuur de gedachten en emoties komen, heb dan de moed om ze de vrije loop te laten. En bij jezelf te zien hoe je ze wilt controleren. Besluit op dat moment heel bewust dat je daarmee op wilt houden. Kijk zonder oordeel en met een grote mildheid naar jezelf. Geef je gedachten en emoties de ruimte en doe er verder niets mee. Luister ernaar en vindt er niets van. Misschien gaan ze niet meteen weg, maar hoe meer aandacht je eraan schenkt, hoe makkelijker het wordt. Uiteindelijk verdwijnen de negatieve emoties en gedachten vanzelf en hoef je ze niet meer weg te drukken. Ze mogen er zijn. Jij bent de enige die jou kan helpen om licht en donker in balans te krijgen. Daarom is het belangrijk om in dit proces lief te zijn voor jezelf. Dat is de eerste stap op weg naar zelf-acceptatie! Kijk maar hoe lang je de wandeling laat duren; forceer jezelf vooral niet. Het is al geweldig dat je dit doet.

2. Laat los wat je niet meer nodig hebt

De herfst laat de natuur misschien wel op haar mooist zien: de bomen kleuren naar goudgeel en oranje, laten hun zaden vallen en laaghangende mistflarden zorgen ’s morgens voor verstilde taferelen. Als je in het bos loopt, kun je ‘live’ getuige zijn van het mooie proces van loslaten en van de verandering die dat onlosmakelijk met zich mee brengt.

Zijn er dingen die jij wilt loslaten in je leven? Dingen die je niet meer nodig hebt of die je eigenlijk zwaar vallen? Kijk hoe gemakkelijk een boom haar blaadjes en zaden laat vallen. Zij heeft er het volste vertrouwen in dat er na deze donkere periode weer een lichte tijd zal komen, waarin de zaden zullen kiemen en uit zullen groeien tot nieuwe bomen. Als je iets los laat, kan dat ruimte maken voor iets anders. Iets dat beter bij je past en waar je blijer van wordt.

We houden vaak ongemerkt veel vast in ons leven. Spanning in ons lichaam, vriendschappen en relaties waarvan we diep in onszelf weten dat ze voorbij zijn, een baan waar je geen energie meer van krijgt, of kleine dingen zoals kleren die je nooit draagt en eten in de voorraadkast of vriezer dat je nooit zult opeten. Ga eens bij jezelf na wat jij allemaal vasthoudt. Wat wil je graag houden en wat kan weg? Begin eens met iets kleins, zoals de voorbeelden die ik hier geef. Je zult merken dat het je oplucht om schoon schip te maken in je kasten. Als dat smaakt naar meer kun je eens in alle eerlijkheid bij jezelf nagaan wat je graag aan grotere thema’s zou willen loslaten.

Het proces van loslaten is iets heel natuurlijks. Maar voor ons mensen kan het moeilijk en confronterend zijn. We willen graag vasthouden aan het oude. Omdat we bang zijn voor het onbekende, voor het nieuwe, dat ervoor in de plaats zal komen. Ik ken mensen die diep ongelukkig zijn met hun leven, maar die toch door blijven gaan zonder iets te veranderen. Ze blijven bij hun partner hoewel ze weten dat de koek op is, ze blijven in hetzelfde werk hangen terwijl ze er elke dag met lood in hun schoenen naartoe gaan…De angst voor het onbekende is nog groter dan het gevoel van onbehagen in hun leven.

Angst is een zeer krachtige emotie, die we vaak weg drukken. Zoals je onder het eerste punt hebt kunnen lezen kun je van de natuur leren hoe je ruimte kunt maken voor moeilijke emoties en gedachten: door ze toe te laten en hen aandacht te geven. Dat vergt oefening en sommigen van ons hebben door verschrikkelijke ervaringen in hun leven een effectief schild om zich heen gebouwd. Toch zijn er genoeg inspirerende voorbeelden van mensen die in de meest gruwelijke omstandigheden de balans bleven houden tussen licht en donker. En ook nog hebben durven loslaten. Voor mij is Alice Herz-Sommer een lichtend voorbeeld; deze vrouw verloor alles behalve haar zoon in de oorlog en overleefde de Holocaust door haar pianospel. Ze werd 110 jaar oud. Niet verbitterd en vol wrok, maar blij, positief, vol liefde en levensenergie. Klik hier als je haar wilt zien en hier voor de hele documentaire over haar leven!

3. Heb vertrouwen in de goede afloop

De herfst markeert het einde van de levenscyclus: in het voorjaar is een zaadje gekiemd, het groeit en bloeit in de zomer, laat in de herfst weer zaden na en sterft af of trekt zich in de winter terug in zichzelf tot de volgende cyclus begint. Ook ons leven bestaat uit deze cycli, waarbij ik de dood niet als het einde zie, maar – net als in de natuur – als een nieuw begin, waarbij je ziel na verloop van tijd weer zal reïncarneren. De metafoor van de verschillende cycli in de natuur kun je ook op je eigen leven toepassen: je jeugd is vergelijkbaar met de lente, je ‘productieve’ jaren met de zomer, je middelbare jaren met de herfst en tot slot beleef je, liefst wijs en geheel in balans, je eigen winter.

Ook ten aanzien van de grote veranderingen in je leven, bijvoorbeeld als het gaat om relaties, ziekte, dood van dierbaren, werk, zie je een parallel met de natuur. Het is een komen en gaan. Een afscheid maakt ruimte voor een nieuw begin. De herfst laat je zien dat je erop kunt vertrouwen dat er geen diep gapend zwart gat is waar je voor altijd in zult rond dolen als je loslaat. Natuurlijk zal het begin moeilijk zijn; je zult je eerst terug moeten trekken in jezelf. Ook dat doet de natuur je voor: planten, bomen en dieren trekken zich terug voor een lange periode van rust in de winter met voor sommigen een winterslaap. De donkere tijd van het jaar leidt ons met zachte hand, via zelfreflectie en bezinning, naar het licht van de lente.

Want één ding weet je zeker: het wordt altijd weer lente. Ook in je eigen leven kun je erop vertrouwen dat er weer licht zal zijn na een donkere periode. Heb vertrouwen in een goede afloop en geef je donkere kant de ruimte en de aandacht zodat je meer zicht krijgt op wat je graag los wilt laten.


Natuurcoaching

Ben je geïnteresseerd in de lessen die de natuur ons kan leren? Je kunt ook bij mij terecht voor natuurcoaching. Als gecertificeerd natuurcoach loop een tijdje met je op en bied je een veilige en fijne omgeving om je verhaal te doen. Samen kijken we naar wat jou in de weg zit waarbij ik je, geholpen door de natuur, je eigen kracht laat (her)ontdekken. Kijk op www.nataschaboudewijn.nl voor meer info.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Suus
  21 september 2017 at 22:21

  Wat een prachtig en inspirerende post.

  Liefs Suus van Food Bandits, je weet wel die van Johann erwtensoep

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   21 september 2017 at 23:17

   He die lieve Suus! Dank je wel, wat fijn dat je het inspirerend vindt! ???? Hopelijk gaat alles goed met jou en Johann…erwtensoep???? Liefs voor jullie allebei!xxx

 • Reply
  Annemieke Boots
  22 september 2017 at 07:41

  Wat een mooi mooi stuk Natascha! Soms lees je dingen op het juiste moment – toeval ? Nee! Ik neem het mee, vandaag en de komende weken, dankjewel!

  Liefs Annemieke

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   22 september 2017 at 10:31

   Wat goed dat dit nét op het juiste moment komt voor jou lieve Annemieke! Ik ben blij dat je er iets aan hebt:-) Alsjeblieft en ik wens je een heel mooie herfst XXX

 • Reply
  Vera
  22 september 2017 at 21:43

  Mooi geschreven, Natascha – een aanleiding voor mij om er even bij stil te staan, een moment in tijd, dank je wel! De foto is ook prachtig!

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   22 september 2017 at 22:40

   Ha Vera, dank je wel voor je lieve reactie! En wat fijn dat het artikel je inspireert om er eens bij stil te staan???? Het wordt ongetwijfeld een mooie herfst voor jou! Geniet van jezelf???????????? Liefs, Natascha

 • Reply
  Carla Wilhelm
  26 september 2017 at 11:37

  Prachtig Natascha! Bedankt voor dit blog. Ik ga vaak alleen de natuur in. Zo heerlijk. Wat mooi natuurcoaching. Voor ons is het heel normaal om de natuur op te zoeken, maar ik merk om mij heen dat dit voor veel andere mensen helemaal niet geldt. En het doet zo veel goed.

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   27 september 2017 at 09:50

   Dank je wel voor je lieve reactie Carla! Het verbaast mij niets dat jij vaak in de natuur te vinden bent en dus precies weet welke heilzame effecten dat op ons kan hebben???????? je bent een natuurmens in hart en nieren! Mooie herfst en liefs, Natascha

  Laat een reactie achter