Herfst/ Snacks

Happy Halloween! Maar wat doen we met de pompoenpitten?

Ook in Nederland en Vlaanderen wordt steeds vaker Halloween gevierd. Inclusief het uithollen van pompoenen! Gooi de pitten niet weg, want je kunt er een kostelijke, gezonde snack van maken. Van het vruchtvlees maak je de pittige pompoencrème voor de tostada’s!

TIP! Gebruik voor dit recept bij voorkeur de witte pompoenpitten die je zelf uit de pompoen haalt (en niet de kleine groene uit de winkel). De pit in de schil van de witte pompoenpitten gaart sneller dan het omhulsel van de pit zelf, dus je kunt ook zomaar prachtig uitziende pompoenpitten hebben die dan binnenin verbrand zijn:-) Probeer er eentje uit tegen het eind van de baktijd. Ze moeten knapperig van buiten zijn en de pit binnenin moet goudbruin zijn, maar zeker niet donkerbruin!

Achtergrond Halloween

Keltisch feest
De meeste mensen associëren Halloween met de Verenigde Staten, maar het is ooit voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. Vanaf november was het oogstseizoen beëindigd en begon de winter. En daarmee het nieuwe jaar. Om dat te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden rituelen uit. Ze geloofden ook dat op Samhain de deur naar de ‘onderwereld’ een stukje open stond en de zielen van overledenen zo in onze wereld konden komen. Er werden feestmalen georganiseerd waar ook de doden een plaats aan tafel kregen.

Trick-or-treat
In de 19e eeuw namen immigranten uit Ierland en Schotland Halloween mee naar de Verenigde Staten en Canada. Het wordt daar uitgebreid gevierd, onder andere door kinderen die langs de deur gaan voor snoep, ’trick-or-treat’. Dat gebeurt in Nederland en Vlaanderen ook steeds vaker, dus zorg dat je snoep in huis hebt, anders halen de kinderen een geintje met je uit! Het is niet helemaal duidelijk waar dit gebruik vandaan komt, maar er wordt aangenomen dat de oude Kelten boze geesten gunstig probeerden te stemmen met zoetigheid.

Rapen en pompoenen
En die pompoenen dan? Vroeger werden er uitgeholde, met kaarsen verlichte rapen of bieten gebruikt om boze geesten te verjagen. Volgens sommigen stond de kaars symbool voor een ziel die vastzat in het vagevuur, tussen hemel en hel. De immigranten in Amerika gebruikten in plaats van rapen pompoenen, omdat die daar veel geschikter voor zijn. Vandaar dus!

Geroosterde pompoenpitten

Print recept
Voor: voor een bakje (100 g)

Ingredients

  • 100 g pompoenpitten (de witte!)
  • 1 el limoensap (citroensap is ook ok)
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl Ras-al-hanout (verkrijgbaar in Marokkaanse winkels - of gebruik een specerij naar keuze!)
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl (Himalaya)zout

Instructions

1

Maak de pitten goed schoon, het vruchtvlees moet er echt goed af zijn. Dat kun je doen door ze in een grote bak met water te leggen en ze te ontdoen van het vruchtvlees; ze zullen naar boven drijven.

2

Doe de pitten in een pan, vul met water en een snuf zout, breng aan de kook en laat 10 minuten koken (zonder deksel). Giet af en droog ze zo goed mogelijk af met keukenpapier of een schone theedoek. Het koken van de pitten is niet per sé nodig, maar maakt ze knapperiger en beter te verteren.

3

Dan verwarm je de oven tot 150 graden voor. Meng de ingrediënten met elkaar en verdeel gelijkmatig over een bakplaat. Afhankelijk van je oven bak je ze ongeveer 15 tot 20 minuten, keer ze tussendoor een keer om. Houd ze goed in de gaten: bij de witte pompoenpitten kan de binnenkant al verder gegaard zijn dan de buitenkant, dus je ziet niet als het mis gaat! Probeer er tegen het eind van de baktijd daarom af en toe eentje: snijd door een kijk of de binnenkant al gaar is.

4

Ze zijn het lekkerste als je ze even laat afkoelen en dan meteen opeet!

 

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter