Food for the Soul

Workshop Shinrin Yoku: ga je mee ‘baden’ in het herfstbos? (volgeboekt)

DEZE WORKSHOP IS VOLGEBOEKT!

Op 24 oktober is het dan eindelijk zover: ik geef een kennismakingsworkshop Shinrin Yoku! Ik neem je mee op pad om je met je hele wezen te laten ervaren waarom bos-baden wereldwijd steeds meer in de belangstelling staat.

Op een dinsdagochtend is er stilte in het bos

De 24e oktober valt op een dinsdag. Misschien is je eerste reactie ‘waarom op een dínsdag en niet in het weekend?’ – ik ben mij er natuurlijk van bewust dat velen op een dinsdagochtend normaliter op hun werk zijn. Zeker bij een eerste kennismaking met bos-baden is een zo rustig mogelijke omgeving gewenst. Deze workshop vindt plaats in de Randstad en daar is het vanaf donderdag tot en met zondag te druk en onrustig. De dinsdagochtend is dus een bewuste keuze om je zo goed mogelijk te laten kennismaken met de groene wellness van het bos! Neem een ochtend vrij en doe jezelf deze workshop cadeau; op die manier kan het ook een symbolisch begin zijn om vaker voor jezelf te kiezen.

Wat is Shinrin Yoku?

Shinrin Yoku is een Japanse vondst en betekent letterlijk ‘een bad nemen in het bos’, of ‘bos-baden’. Het wordt ook wel vertaald als ‘bos-therapie’, vanwege de helende eigenschappen van het bos. In het Engels vind ik de vertaling het mooist: ‘forest-bathing’. De naam is wat misleidend: je neemt niet letterlijk een bad in het bos! Door al je zintuigen heel bewust te activeren leer je hoe je met hulp van de natuur meer in het ‘nu’ kunt zijn. Je gedachten raken daardoor op de achtergrond en je komt in contact met jezelf, met wie jij ten diepste bent. De natuur is daarbij een liefdevolle en geduldige gids; de bomen, de dieren en de elementen kunnen je zowel fysiek als geestelijk helen en soms zelfs op een verrassend ander niveau van leven brengen.

Deel van een groter geheel

Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden toen ik eind vorig jaar een burn-out kreeg en mijn armen en handen door een zware overbelasting van mijn spieren ineens niet meer kon gebruiken. Ik zat behoorlijk in de put en maakte me grote zorgen over mijn toekomst. Daar kwam bij dat ik heel weinig energie had en voortdurend in huilen uitbarstte. Ik kende mezelf niet terug, wilde die donkere kant niet zien en dat maakte het er allemaal niet beter op. Gelukkig had ik nog wel de kracht om elke dag de natuur in te gaan, waar ik uren rondwandelde en leerde om te zijn. Ik had er bijzondere ontmoetingen met ijsvogels en spechten, hertjes, hazen en vossen, monumentale bomen en de elementen. Ze namen mij allemaal, ieder op hun eigen en bijzondere manier, op in hun wereld en leerden me ten diepste te ervaren dat ik deel uitmaak van een groter geheel. Dat veranderde mijn leven volledig.

Positieve effecten op lichaam en geest

Als je je eenmaal realiseert dat we allemaal verbonden zijn met dezelfde bron, voel je ook veel meer liefde en compassie. Voor jezelf én voor anderen. Daardoor sta je geestelijk heel anders in het leven, maar ga je bijvoorbeeld ook anders eten en op andere vlakken beter voor jezelf en je omgeving zorgen. De natuur heeft mij geheeld. Ik kwam er pas maanden later achter dat er een naam is voor wat ik, zoekend en intuïtief, heb gedaan: Shinrin Yoku. Nu wil ik hier niet beweren dat iedereen die dit doet zo’n diepe spirituele ervaring zal willen of zal hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat bos-baden heel veel positieve effecten heeft op lichaam en geest. Het is mijn overtuiging dat iedereen die dit doet datgene eruit haalt wat hij of zij het meeste nodig heeft.

Meer leven vanuit je intuïtie

Zo verlaagt het bos-baden je hartslag en bloeddruk, reduceert het de productie van stresshormonen, verbetert het je immuunsysteem en vergroot je algehele gevoel van welzijn. Eén keer bosbaden kan dus al nét datgene zijn wat je nodig hebt in een drukke periode of als je je niet helemaal jezelf voelt. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat mensen die dit vaker doen meer gaan leven vanuit hun intuïtie en zich zowel fysiek, emotioneel en geestelijk beter gaan voelen. Als je het interessant vindt om hier meer over te weten, kijk dan eens op de officiële site van Shinrin Yoku in de VS (in het Engels, in Nederland is hier nog niet heel veel over te vinden helaas).

Datum, tijd, locatie en voorwaarden om mee te doen

Na een jaar in de natuur wil ik niets liever dan jou meenemen voor deze bijzondere ontmoeting met het bos! Op 24 oktober 2017 geef ik daarom een kennismakingsworkshop Shinrin Yoku. We gaan met een kleine groep van maximaal 6 deelnemers op pad. Deze wandeling doen we met een groep, maar het is vooral een individuele ervaring. We wandelen in stilte en slechts op enkele momenten delen jullie (als je dat wilt) je ervaringen of inzichten.

DEZE WORKSHOP IS VOLGEBOEKT!

24 oktober 2017 – 10.00 – circa 12.30 uur  (het kan een half uurtje uitlopen)

Kennismakingsprijs: € 27,50 per persoon (incl btw voor particulieren)

inclusief thee en een natuurlijk zoete Greendelicious-lekkernij aan het einde van ons verblijf in de natuur

De wandeling vindt plaats op het prachtige landgoed De Horsten in Wassenaar waar ik een bijzondere band mee heb. Er is gelegenheid tot gratis parkeren (let op: hoofdingang Papeweg 20 Wassenaar). Met het OV kun je niet helemaal tot aan het landgoed reizen; vanaf station Voorschoten is het circa 15 minuten lopen en vanaf bushalte Rozenplein in Wassenaar (bus 43 Leiden-Den Haag) is het circa 12 minuten lopen. Kijk op 9292 voor meer informatie.

Voorwaarden om mee te doen:

  • je staat open voor de natuur en dit onderwerp
  • je telefoon laat je thuis of staat uit
  • je bent goed ter been en kunt gedurende 2 à 3 uur wandelen of staan (we lopen niet zozeer heel veel kilometers, maar je loopt en staat wel voornamelijk)

Niet vergeten:

  • trek wandelschoenen of warme laarzen aan (het kan hier en daar modderig zijn)
  • zorg voor warme (regen)kleding en een handdoek om op te zitten

Boeken en betalen voor deelname

DEZE WORKSHOP IS VOLGEBOEKT!

Slecht weer? We gaan de natuur in en die is altijd mooi! Bij regen gaat de wandeling dan ook gewoon door: alleen bij extreem noodweer met storm annuleer ik de wandeling. Je krijgt maximaal 24 uur vooraf een melding als het NIET doorgaat. Ik plan dan een nieuwe datum. Mocht je dan niet kunnen, dan krijg je je geld natuurlijk terug!

info@greendelicious.nl / 06 – 206 137 62

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply