Herfst/ Soepen/ Voorgerechten

Witlofsoep met aardpeerchips & tijm

Ik heb ze bij Ekoplaza alweer gezien: prachtige aardpeertjes! Ik heb zelf ook nog wat planten in de tuin, maar die bewaar ik nog voor als het wat kouder is. Aardperen behoren absoluut in mijn favoriete groente top 3.

Witlofsoep met aardpeerchips & tijm

Print Recipe
Serves: 4 - 6 Cooking Time: ca 20 minuten

Ingredients

  • olijfolie
  • 1 ui, geschild en in ringen
  • 400 g witlof, gewassen en in kleine stukjes
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 aardappel van ca 125 g, geschild en in blokjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 3 aardperen, in dunne plakjes
  • zonnebloem- of arachideolie
  • paar takjes tijm - de blaadjes eraf gehaald
  • zeezout naar smaak
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • scheutje witte balsamicoazijn
  • 125 ml room
  • nootmuskaat

Instructions

1

Verhit wat olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit er de ui zacht in. Knijp er de knoflookteen in uit en bak even mee.

2

Voeg de witlof toe en bak even mee.

3

Voeg de aardappelblokjes toe en bak kort mee.

4

Schenk de groentebouillon erbij en laat 15 minuten op laag vuur koken.

5

Verhit intussen een flinke laag zonnebloem- of arachideolie in een wok.

6

Bak de aardpeerschijfjes daar in porties in zodra het goed heet is: dit kun je checken door er een klein stukje brood in te leggen, als het bruist is het vet heet genoeg.

7

Haal de aardpeerschijfjes eruit en laat uitlekken op keukenpapier.

8

Doe als je klaar bent met bakken alle chips in een kom en bestrooi met een snuf zeezout, de helft van de tijmblaadjes en vers gemalen zwarte peper.

9

Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.

10

Voeg een scheutje witte balsamicoazijn, de (plantaardige) room en de rest van de tijmblaadjes toe. Rasp er wat verse nootmuskaat over en meng alles. Proef of het naar je zin is en voeg zonodig nog één van de laatst genoemde ingrediënten toe.

11

Dien op met de aardpeerchips.

Ze zijn gezond, super lekker en je kunt er van alles mee maken. Bijvoorbeeld chips. Voor op de soep. Die zelf ook niet mis is! Witlof is goed voor de spijsvertering en daar heeft aardpeer ook een handje van! Het leuke aan deze soep is dat ie zo klaar is. Het is perfect als herfstlunch of voor op een zaterdag als je bent gaan wandelen. Favoriet bij ons thuis! Maar dan wel met een dubbele hoeveelheid aardpeerchips:-)

Dit recept komt uit mijn tweede kookboek ‘Greendelicious Kruiden‘.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply