Food for the Soul/ Winter

Innerlijke tiran of intuïtie: waar kies jij voor in 2018?

De feestmaand december zou een tijd van bezinning moeten zijn, maar wees eens eerlijk, voor wie is dat écht zo? Voor velen is juist deze tijd nog veel hectischer dan normaal. Je neemt je voor om het dit jaar anders te doen. Met momenten van rust, om te kunnen genieten van de warme sfeer in huis, van lekkere gerechten, van gewoon een tijdje niets doen en uit het raam staren. In plaats daarvan lijkt je leven meer op een aaneenschakeling van moeten. Herkenbaar?

Sfeervol kersthuis uit Allerhande

Tot een paar jaar geleden ging dat bij mij ook zo. Het hele jaar door, dag in dag uit, zat mijn innerlijke tiran achter het stuur en spoorde mij aan om van alles te moeten. Met in december het ultieme hoogtepunt: Kerst! Ik deed mijn uiterste best om het huis om te toveren tot dat warme en sfeervolle kersthuis uit de Allerhande. Ik was – tussen alle toch al hectische bedrijven van kookboeken schrijven en culinaire producties ontwikkelen door – druk met het uittesten van nieuwe recepten voor de jaarlijks terugkerende en altijd vol geboekte kookworkshops ‘Celebrate Christmas‘ in het kookatelier. En natuurlijk was er ook nog ons eigen home made kerstdiner, uiteraard inclusief perfecte borrelhapjes, favoriete drankjes en zorgvuldig uitgezochte cadeaus voor iedereen.

Op een besneeuwde alp

Van deze decembermaanden en kerstavonden kon ik zelf niet optimaal genieten natuurlijk. Ik was achteraf steevast doodop, maar suste mezelf met de gedachte dat iedereen het toch fijn had gehad en mijn opzet dus geslaagd was. Dat ik zelf misschien liever een keer met kerst met mijn lief Luigi op een besneeuwde alp zat, drukte ik moeiteloos weg. Deze rigoureuze manier van leven had wel als voordeel dat ik kon vertrouwen op een legendarisch doorzettingsvermogen waarmee ik mijn leven lang alles wat ik me voornam wist te verwezenlijken. Er was immers geen ruimte voor opgeven en ik kwam niet op het idee om eens in stilte bij mijzelf te rade te gaan of dit was wat ik werkelijk wilde.

Ik? Een burn out?

Dat deze strategie op de lange duur niet werkt, bleek wel toen ik precies een jaar geleden een burn out bleek te hebben. In eerste instantie kon ik niet geloven dat mij dit overkwam. Een burn out? Ik? Zo reageerde ook mijn omgeving. Dit had niemand verwacht. Jij? Geschrokken gezichten, verbijstering in de ogen. Dat maakte het nog erger; dit voelde in eerste instantie als een enorm zwaktebod, een regelrechte afgang: ik moest opgeven. Het duurde dan ook even voor ik inzag wat er aan de hand was.

De weg terug naar mijn intuïtie

Door radicaal te stoppen met waar ik mee bezig was en stil te worden, kon ik mijn eigen patronen gaan herkennen. Ik vond de weg terug naar mijn innerlijke stem, naar mijn intuïtie. Het was niet gemakkelijk om die weg te vinden. Want als je al zolang zoveel van jezelf hebt gemoeten, hoe kom je dan bij je werkelijke gevoel? Je eigen tiran heeft je innerlijke stem immers vakkundig de mond gesnoerd.

Lef en moed

En áls je dan af en toe een glimp van je intuïtie opvangt, is het vervolgens  een hele toer om dat niet alleen in een meditatie of tijdens yoga te ervaren, maar om werkelijk vanuit je intuïtie te durven leven. Daar is lef en moed voor nodig. Om kritisch (maar altijd met compassie en liefde) naar jezelf te durven kijken en te breken met oude patronen. Wat anderen daar ook van vinden. Want dat doet er niet (meer) toe. Terugkijkend op dit jaar zie ik hoe ik radicaal ben veranderd van een rationeel ingestelde, zeer doelgerichte vrouw naar de vrouw die ik werkelijk ben, verbonden met alles wat bezield is, levend vanuit en vertrouwend op mijn intuïtie.

Zo kun je toch niet functioneren?

Zo doe ik dingen die ik voorheen heel normaal vond nu niet meer, of heel anders. Geen afspraak maken als ik daar eigenlijk geen zin in heb. Of niet direct antwoorden op een mail die spoedeisend is, omdat ik de ruimte neem het antwoord dat ik hier écht op wil geven te laten komen als de tijd daar rijp voor is. En ja, spoed of niet, dat kan zomaar twee dagen duren. Twee maanden geen nieuwe post op Instagram plaatsen, zonder me druk te maken over het mogelijke verlies van volgers dan wel het gebrek aan nieuwe volgers. Geen compleet kerstdiner op mijn blog aanbieden als ik daar niet aan toe kom, maar alleen een lekker amuse-hapje en een feestelijk dessert. “Zo kun je toch niet functioneren”, zeggen sommigen. De waarheid is, dat je zo wél kunt functioneren en zelfs veel beter dan je ooit hebt gedaan.

Kleine wonderen en gelijkgestemden

Want als je op deze manier leeft, dan bepaal je je eigen ritme én je eigen koers. Je zult zeker onbegrip op je pad vinden, maar er verschijnt tegelijkertijd zoveel prachtigs, kleine wonderen en gelijkgestemden, die net als jij voelen dat het tijd is om vanuit je eigen licht te gaan leven. Want met de laatste onderzoeken over burn out, waaruit blijkt dat het aantal werkenden met een burn out in twee jaar tijd met 50% (!) is gestegen, kunnen we gerust constateren dat deze manier van leven, van altijd maar moeten, je letterlijk ziek maakt. Hoewel je natuurlijk echt geen burn out hoeft te hebben om te concluderen dat je nu gewoon klaar bent met altijd maar dat moeten.

Een magisch jaar

Voor mij was 2017 een magisch jaar. Ik ben thuis gekomen in mezelf en heb de moed gevonden om te gaan leven vanuit mijn ware natuur. Het pad was hobbelig en op momenten doodeng, ik liep langs mijn eigen ravijnen en dwaalde door donkere krochten, maar de beloning is er dan ook naar. Ik weet nu dat ik altijd en overal op mijzelf kan vertrouwen. Dat ik mijn eigen grenzen boven alles zal bewaken. En dat ik er juist daardoor ook veel meer voor anderen kan zijn. Mijn intuïtie heeft mijn innerlijke tiran eindelijk en voorgoed de mond gesnoerd. Want een weg terug is er niet. Wie eenmaal leeft vanuit intuïtie kan niet meer anders.

Stoppen met moeten

Steeds als ik dit verhaal vertel, verbaast het mij hoeveel mensen ook zo graag zouden stoppen met hun leven van moeten. Met altijd maar anderen voor laten gaan, jezelf op de tweede plaats te zetten, met altijd maar te zorgen of nooit tevreden te zijn met het resultaat, hoe je er ook je best op hebt gedaan. Waar kies jij voor in 2018?

Steun in rug

Als jij behoefte hebt aan een steun in de rug bij jouw innerlijke reis, kun je terecht in mijn gloednieuwe praktijk voor natuurcoaching, shinrin yoku en intuïtieve ontwikkeling. Ik bied workshops, individuele coaching en gesprekken in de natuur, maar ook een online cursus ‘Thuiskomen in jezelf’. Kijk op de nieuwe website voor meer informatie.

Voor nu wens ik je veel tijd voor jezelf en een mooi samenzijn met anderen.

Beeld via Unsplash

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Marianne Aerts
  18 december 2017 at 14:17

  Beste Natascha,
  Geweldig om jouw mooie site te lezen met jouw verhaal.
  Ik vind het heel mooi dat je deze schitterende mail blijft sturen en wil het ook graag blijven ontvangen.
  Misschien kom ik nog eens een cursus bij jou doen!
  Ik wens jou mooie kerstdagen toe en voor 2018 veel rust blijven nemen.
  met vriendelijke groet,
  Marianne Aerts

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   19 december 2017 at 17:30

   Lieve Marianne,
   Dank je wel voor je enthousiaste reactie! Wat fijn om dit te horen. En je bent meer dan welkom bij mij voor een workshop of iets anders. Ook voor jou en iedereen die je lief is heel mooie dagen en een stralend 2018.
   Met lieve groet,
   Natascha

 • Reply
  Karen
  27 december 2017 at 22:11

  Wat een mooi en oprecht verhaal. En heel fijn om te lezen hoe jij het hebt aangepakt. Ik wens je een prachtig 2018!

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   28 december 2017 at 19:09

   Ha Karen, dank je wel voor je lieve reactie! Jij hebt ongetwijfeld zelf ook weer mooie stappen gezet dit jaar? Ik wens jou ook een heel mooi nieuw jaar!❤️

   • Reply
    Karen
    11 januari 2018 at 15:01

    Het gaat met kleine stapjes, maar ben nu bijna klaar met het verhaal voor de website. Het is een proces(je), maar wel een mooie 🙂

    • Reply
     Natascha Boudewijn
     15 januari 2018 at 10:16

     Wat goed, ik ben erg benieuwd naar je nieuwe site! En ja, het is ook een proces, maar vaak is de weg er naar toe eigenlijk het doel, toch? Succes en liefs, Natascha

 • Reply
  Yolanda
  30 december 2017 at 16:20

  Heel herkenbaar, Natascha! Wat heb je dat mooi omschreven, dank je wel hiervoor. In 2015 een burn-out gehad. In mei 2016 was ik als introducé van Simone te gast bij jou voor een workshop. Ik voelde me toen al geïnspireerd door het samen zijn met gelijkgestemden op zo’n prachtige locatie met heerlijk verzorgd eten. Nu voel ik mij nog meer geïnspireerd door jouw mooie en pure post. Op naar 2018 met veel liefde en compassie! ❤️

  • Reply
   Natascha Boudewijn
   30 december 2017 at 18:40

   Ha Yolanda, dank je wel voor je lieve en warme reactie! Fijn om gelijkgestemden te vinden????????????✨ Ik hoop dat je inmiddels weer helemaal geheeld bent en wens je een prachtig nieuw jaar, vol liefde en inspiratie op je pad. Wie weet tot ziens en liefs, Natascha

  Laat een reactie achter