Food for the Soul

In 5 stappen dichterbij je intuïtie

Afgelopen december schreef ik een artikel over je innerlijke tiran en je intuïtie. Daar kreeg ik veel reacties op. Er was herkenning. Kennelijk zijn er veel mensen die dag in, dag uit, worden gestuurd door hun innerlijke tiran. Wie zo leeft moet de hele dag van alles. Je hebt een enorme to-do-list, die nooit af komt. En je bent vooral bezig met wat je omgeving ergens van vindt.

Je bent er klaar mee

Er komt een moment dat je zo niet meer wilt leven. Je slaapt slecht of je voelt je gejaagd. Je ervaart veel stress, thuis of op je werk. Een (bijna) burn-out. Een heftige gebeurtenis. Een scheiding of relatie-crisis. Een ziekte. Of zomaar, zonder een duidelijke aanleiding. Je merkt dat je er klaar mee bent en anders wilt leven. Meer vanuit jezelf, vanuit wat jij graag wilt. Een herkenbaar beeld voor velen. De vraag die dan rijst is hoe je dat dan doet, leven vanuit je intuïtie?

Iedereen kan het

Leven vanuit je intuïtie betekent dat je altijd en overal in contact bent met jezelf. Met wie jij werkelijk bent. Iedereen kan het. Alleen niet iedereen wil het werkelijk. Slechts wie oprecht wil gaan leven vanuit intuïtie, lukt het ook Alleen dan ben je namelijk bereid om ervoor te gaan en alle consequenties, zowel de prettige als minder prettige, te accepteren. Het is hard werken en je hebt er flink wat lef voor nodig, maar het is het meer dan waard.

Dit is mijn top 5

  1. Maak tijd voor jezelf
  2. Wordt stil
  3. Luister eerst naar jezelf (met hulp van je lichaam)
  4. Heb lef!
  5. Leg je proces vast

Maak tijd voor jezelf

De eerste stap is om elke dag tijd voor jezelf vrij te gaan maken. Dit is de allerbelangrijkste stap. Voor velen begint hier juist het probleem: je bent altijd te druk, hebt nooit tijd voor jezelf. Zodra iemand je vraagt om een gunst, ben je geneigd om je eigen vrije uurtjes op te offeren. ‘Dat komt volgende week wel’. Maar het komt niet. Als jij je innerlijke tiran achter het stuur hebt zitten, zul je nooit tijd voor jezelf hebben.

Tijd voor jezelf is een absolute must om in contact te komen met je intuïtie. Bekijk je dag en kies voor een vast moment. Als je dit graag wilt, dan moet je gewoon bereid zijn iets te veranderen. Ik heb bijvoorbeeld zelf een ochtend-ritueel in het leven geroepen. Alleen zo lukte het mij om korte metten maken met de routine waar mijn innerlijke tiran mij al ’s morgens toe aanzette. Je kent het wel: de wekker gaat, je springt je bed uit, eet snel een ontbijt (of niet) en rent je dag in…zonder ook maar één seconde in contact met jezelf te zijn geweest.

Dat betekent misschien dat je eerder op moet staan. Ja. So be it. De één zal een ochtend-ritueel fijn vinden, de ander juist een half uur rust voor het naar bed gaan. Of een half uur voor jezelf tijdens je pauze. Dat is iets wat je gewoon eens kunt gaan uitproberen. Maar zet deze eerste stap!

Wordt stil

Stil worden kan op vele manieren. Ik ga zelf zo vaak mogelijk de natuur in. Afhankelijk van mijn stemming ga ik naar het bos, het strand of naar de duinen. Weer of geen weer. Ik loop er alleen, laat mijn gedachten en gevoelens er gewoon zijn en wordt uiteindelijk stil van binnen. Er ontstaat dan ruimte om naar jezelf te kunnen luisteren. Als je nieuwsgierig bent, kun je een keertje met mij mee voor een helend ‘bos-bad’.

Je kunt ook stil worden door te mediteren. Zoals veel mensen dacht ik ook altijd dat meditatie niets voor mij was. Ooit deed ik een cursus zen-meditatie waar ik bijna gek van ben geworden. Je moest van 10 naar 0 tellen en dan mocht er geen enkele gedachte zijn. Zodra je ergens aan dacht, moest je weer terug naar 10 en opnieuw beginnen. Bij mij was dat meestal bij 8 of 7 al. Het was om wanhopig van te worden. Je moest ook kaarsrecht zitten. Anders kwam de zen-leraar met zijn stok langs om je eraan te herinneren dat je houding niet deugde. Ik heb de 10 lessen niet afgemaakt. Het resultaat was dat ik altijd dacht dat meditatie niets voor mij was.

Wat ik niet wist is dat er vele vormen van meditatie zijn. Voor iedereen is er wel een manier die aanspreekt en past bij zijn of haar wezen. Ik heb -net als veel andere mensen- een zeer levendige geest en daarom is creatieve visualisatie voor mij heel geschikt. Met behulp van je beeldend vermogen roep je bijvoorbeeld het beeld op van een bergmeer waar je op een grote kei in de ochtendzon zit te genieten. Ook dan komen er misschien gedachten, maar die mogen er gewoon zijn. Ze drijven als wolken door je berglandschap. Je ontspant, geniet en wordt vanzelf stil.

Luister eerst naar jezelf (met hulp van je lichaam)

Vaak reageer je -bewust of onbewust- op basis van wat je denkt dat je omgeving van je verwacht. Je bent dan geneigd om eerst naar de mening van een ander te luisteren en je keuze daarop te baseren.

Niet iedereen weet hoe je naar jezelf kunt luisteren. Stel je hebt een probleem. Je komt er maar niet uit en je blijft malen. Je zit dan te veel in je hoofd. Dat hoofd weet de oplossing ook niet en zoekt afleiding. Je gaat shoppen, boekt een weekend weg, brengt uren door op internet, praat er met vriendinnen en familie over. Eind van het liedje is dat je er niet uit komt.

Wat dan vaak helpt is om naar je lichaam te luisteren. Ons lichaam is onze beste vriend. Omdat we daar niet groot mee zijn geworden, hebben we vaak geen idee dat we ook in dit soort situaties op ons lichaam kunnen vertrouwen. Ze vertelt je precies wat jij het liefste wilt. Dat is heel eenvoudig.

Ga op een gemakkelijke stoel zitten, met beide voeten plat op de grond. Denk aan je probleem en aan de mogelijkheden die er zijn, de keuzes die je hebt. Bijvoorbeeld: moet ik die baan wel of niet nemen? Denk eerst aan de situatie dat je de baan neemt. Beeld je helemaal in dat je aan het werk bent, bij je nieuwe collega’s, in het nieuwe gebouw of waar je je werk dan ook verricht. Let dan heel goed op wat er met je lichaam gebeurt. Voelt het ontspannen en prettig of voel je ergens spanning? Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde druk om je middel ervaren, die niet prettig is.

Denk vervolgens aan de mogelijkheid dat je de baan niet neemt. Stel je voor dat je jezelf dat hoort zeggen tegen je potentiële nieuwe leidinggevende of tegen de contactpersoon bij wie je moet reageren. Voel ook nu weer hoe je lichaam reageert. Is er opluchting? Of voel je je zwaar worden en is er een ander gevoel dat je kunt linken aan teleurstelling?

Afhankelijk van wat je lichaam je vertelt kun je je keuze maken. Ik verzeker je: dat is in 100% van de gevallen de juiste keuze! En als je niets voelt bij beide mogelijkheden? Dan is de tijd nog niet rijp voor een besluit. Laat het dan even zijn voor wat het is. En als er haast is om het besluit te nemen, als er van buiten jou druk wordt uitgeoefend, geef dan aan dat je het besluit nu niet kunt nemen. Wat de consequenties daarvan ook zijn. Als je de baan daardoor uiteindelijk niet krijgt, zou je er ook niet blij van zijn geworden.

Heb lef!

Dat betekent dus ook dat je lef moet hebben om volgens je intuïtie te leven. Velen van ons weten diep van binnen misschien wel wat ze werkelijk willen, waar zij van dromen, maar durven daar niet voor uit te komen. Bang voor hoe de omgeving zal reageren. Benauwd voor de consequenties. Bevreesd om iemand voor het hoofd te stoten en teleur te stellen. Nee, dan stel je jezelf liever teleur. Of je gaat over je eigen grenzen heen, om te voorkomen dat een ander zich gekwetst voelt.

Veel van de cliënten met wie ik werk in mijn praktijk voor natuurcoaching, durven de stap al wel te zetten naar het beter luisteren naar hun innerlijke stem. Ze maken tijd vrij voor zichzelf, leren om stil te zijn en met behulp van hun lichaam beter naar zichzelf te luisteren. Maar als het erop aan komt durven ze nog niet volledig te gaan leven vanuit dat innerlijk weten.

Als je volledig kiest voor je eigen pad, dan doet de mening van een ander er niet meer toe. Ook consequenties van jouw weloverwogen keuzes, gebaseerd op je innerlijk weten, zijn niet iets om bang voor te zijn. Kiezen voor jouw diepste wensen, jouw dromen en alles wat jou werkelijk blij maakt, is altijd het allerbeste wat je kunt doen. Je bevrijdt jezelf uit de benauwde situatie waarin je terecht bent gekomen. En je kunt gaan leven vanuit je hart. Vanuit wie je werkelijk bent.

Leg je proces vast

Als je dit pad van leven vanuit je intuïtie gaat verkennen, is het goed om al je inzichten vast te leggen. Dat kun je doen in een logboekje, waarin je schrijft op het moment dat je er zin in hebt. Laat ook dit vooral niet verworden tot een ‘moeten’! Daarom noem ik het ook geen ‘dagboek’. Het is fijn om je lessen en inzichten aan het papier toe te vertrouwen. Vaak verdiept dat je proces nog en later kun je makkelijk terug lezen hoe iets is verlopen. Dat zorgt nogal eens voor weer nieuwe inzichten.

Koop een mooi boekje voor jezelf, met fijne pennen, in kleuren waar je blij van wordt. Mijn logboekje ligt op een vaste plek, in een prachtig houten doosje, op de tafel waar ik ’s morgens en ’s avonds meestal zit. Zo word ik eraan herinnerd dat het boekje daar ligt en schrijf ik er vaak in. Ook dan leer je jezelf een nieuw, gezond en fijn patroon aan.

Als je hulp nodig hebt, dan ben ik er voor je

Je kunt zelf in contact komen met je intuïtie, als je bovenstaande stappen volgt. Soms heb je echter iemand nodig die je bij dit proces helpt. En dat is niet erg; we kunnen niet altijd alles zelf! Als je hulp zoekt bij het vinden van je intuïtie, dan help ik je graag. Ik doe dat als gecertificeerd natuurcoach. De natuur heelt ons en helpt ons om weer in contact te komen met onze intuïtie. Lees er hier meer over.

Hoe het ook gaat, ik weet zeker dat als je hier aandacht en liefde aan schenkt, geduld hebt met en vertrouwen in jezelf, je uiteindelijk vanuit je innerlijk weten zult gaan leven. Ik wens je een heel mooie reis toe!

Tekst Natascha Boudewijn / Beeld via Unsplash

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter