Day Retreats/ Food for the Soul

Hoe het leven je helpt om je dromen waar te maken

Vorige week kwam ik een oude vriendin met haar man tegen die ik uit het oog was verloren. Ze woont met haar gezin in het oosten van het land. Ze vertelden over hun leven daar en dat haar man altijd maar pech lijkt te hebben met zijn werk.

Moe & afgetobd

Dan weer is er een leidinggevende waar het niet mee klikt, dan weer gaat het bedrijf failliet. Nu was het een gebrek aan waardering en ruimte om zich te ontwikkelen. Met als gevolg onzekerheid en twijfel aan zijn eigen kunnen. Ze hadden een paar dagen vrij genomen en oppas voor de kinderen geregeld om er even tussenuit te zijn. Ik zag dat ze er allebei moe en afgetobd uitzagen.

Wat houd je tegen?

Ik vroeg of hij die oude droom nog had, van een eigen ontwerpstudio. Zijn gezicht opende alsof de zon achter de wolken tevoorschijn kwam. Een kennis had hem vier dagen geleden ‘toevallig’ gevraagd of hij iemand kent die interesse heeft in het delen van zijn bedrijfsruimte. In een prachtig pand en met een betaalbare huur. ‘Wat houd je tegen?’ vroeg ik. In zijn gezicht zag ik de zon weer achter de wolken verdwijnen. Hij keek opzij. ‘Ik’, zei mijn oude vriendin. ‘Ik houd hem tegen. Ik ben bang voor financiële tegenslagen en we zijn afhankelijk van zijn inkomen om rond te komen’.

Heilig vuur van inspiratie

De afgelopen tijd word ik opvallend vaak geconfronteerd met dit soort verhalen. Bijna dagelijks hoor of zie ik mensen die wel wéten wat hun grote droom is, maar zich laten beperken door anderen of door hun eigen angst en onzekerheid. Ze zijn gaan geloven dat dit niet voor hen is weggelegd. Ze houden zichzelf voor dat een droom niet voor niets ‘droom‘ wordt genoemd. Het raakt me om het heilige vuur van inspiratie in hun ogen te zien doven.

Omdat ik mij – na jaren van het tegenovergestelde! – nu wel laat leiden door alles wat er op mijn pad komt en daar waardevolle tekenen van het universum in zie, begrijp ik dat ik iets met dit thema moet. Dat is de reden dat ik dit artikel schrijf en dat ik de eerste Day Retreat van dit jaar wijd aan het thema ‘Follow your dreams‘. Zo hoop ik anderen te helpen om ook vanuit hun ware natuur te gaan leven en hun dromen te durven volgen.

(Er)ken je werkelijke verlangens

De eerste stap op weg naar het volgen van je droom is om je bewust te worden van je werkelijke behoeften en verlangens. En om ze te erkennen en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Terwijl ik dit artikel schreef bijvoorbeeld, merkte ik dat ik me niet kon concentreren en afgeleid was. In plaats van door te schrijven omdat ik vandaag nog wat dingen af wilde maken, vroeg ik mezelf wat ik op dit moment het allerliefste zou willen doen. De zon scheen op mijn bureau en ik keek naar buiten. Een heerlijke, knisperend koude en zonnige winterochtend lonkte. Ik sloot mijn computer af, trok mijn wandelschoenen aan en ging voor een wandeling het bos in. Eenmaal terug schreef ik het artikel in no time af en voelde ik me energiek en geïnspireerd om ook de rest van mijn werk op te pakken.

Ongelukkig

Dat ik de vrijheid heb om mijn werk te laten voor wat het is en het bos in te gaan, is te danken aan het erkennen van mijn werkelijke verlangens en behoeften. Ooit werkte ik op kantoor en kón ik niet naar buiten als ik daar zin in had. Ik had een bloeiende carrière in de communicatie. Mijn werk had aanzien en het was lucratief: ik had allang een vakantiehuis op een mooie plek kunnen kopen als ik het was blijven doen. Maar ik was ongelukkig in wat ik deed. Hoe goed ik ook was in het ontwikkelen van strategieën voor mijn opdrachtgevers, het lukte maar niet om een plan voor mijn eigen leven uit te denken.

Je hart volgen

Ogenschijnlijk had ik alles wat mijn hartje begeerde: een fijne relatie, een heerlijk huis en mijn werk als interimmer, die -zelfs ten tijde van de crisis- niet om opdrachten verlegen zat. Maar mijn leven was verworden tot een gouden kooi. Pas toen mijn blik tijdens een weinig inspirerende bestuursvergadering afdwaalde en ik buiten iemand in haar moestuintje zag scharrelen, begreep ik wat ik moest doen. Ik zou mijn hart volgen. Ik zei mijn interim-bestaan vaarwel en begon met mijn leven als schrijfster van moestuin-kookboeken en inspirator van kookatelier De Keuken van Greendelicious. En dat bracht mij – via een burn-out! – weer waar ik nu ben: bij werk dat mij ten diepste vervult en inspireert. Met alle vrijheid die ik nodig heb om mij te laten leiden door het leven.

Begin klein

Maar wat nu als je je werkelijke behoeften en verlangens niet kent? In mijn ervaring kun je die vinden door te vertrouwen op je intuïtie. Dat is niet moeilijk of ingewikkeld. Iedereen die het wil, kan vanuit zijn of haar intuïtie leven. Begin klein, met dingen in het dagelijks leven. Zoals in het voorbeeld hierboven. Zodra je je neerslachtig, afgeleid, moe of lusteloos voelt: pauzeer en ga even zitten. Stel jezelf de vraag: wat zou ik op dit moment het allerliefste doen? Luister naar wat je innerlijke stem zegt. En volg die impuls. Laat je niet blokkeren door je ratio, schuif gedachten en planningen rigoureus opzij en maak ruimte voor jouw diepste verlangen op dit moment. Niet morgen. Nu.

Bevrijd jezelf

En als het vaker gebeurt dat je nu niet kúnt doen wat je graag zou willen doen, vraag je dan af waardoor dat komt. Want die blokkade in je leven is er de oorzaak van dat je niet volgens je ware natuur kunt leven. Misschien heb je, net als ikzelf en zovelen met ons, eerst nog wat ‘opruimwerk’ te doen. Dat vergt moed en vertrouwen. Maar als je je ten diepste bewust wordt van je werkelijke behoeften en verlangens, kun je het niet langer uitstellen. Doe wat nodig is om je ‘flow’ weer te laten stromen. Bevrijd jezelf van wat jou tegenhoudt. Hoewel je misschien bang bent voor de verstrekkende gevolgen van die keuze, kan dat nooit erger zijn dan hoe jij je voelt als je – jaar in, jaar uit – niet luistert naar je twijfels en niet kunt doen wat jij ten diepste wenst in dit leven.

Essentieel lesmateriaal

Op deze manier zul je je oefenen in het luisteren naar je intuïtie. Je gaat vanzelf zien hoe het leven jou leidt naar wat je werkelijk wilt. Ook als je bang bent dat het niet zal lukken. Wie zo durft te leven, ervaart een diepe dankbaarheid voor alles wat op zijn of haar pad komt. Je ziet het niet meer als ‘pech’ of ‘ongeluk’, maar als essentieel lesmateriaal, waarmee je kunt leren steeds opnieuw voor jezelf te kiezen. Langzaam ont-wikkel je jezelf: oude ballast valt van je af, blokkades worden uit de weg geruimd. Je krijgt weer in het vizier wat écht belangrijk voor jou is. En als jij kiest voor jezelf, zal je omgeving dat ook steeds vaker doen. Jij brengt licht in het leven van anderen door jezelf de ruimte te geven!

Day Retreat Zondag 22 april: Follow your dreams

Als je meer inspiratie wilt om je dromen waar te maken, geef je dan op voor de eerste Day Retreat van het seizoen!

Zondag 22 april 2018 – 10.00 – 16.00 uur

Een hele dag in de natuur met tijd voor jezelf en inspiratie om ruimte te maken voor jouw diepste verlangens. Als gecertificeerd natuurcoach begeleid ik je met inspirerende oefeningen en geleide meditaties om ‘uit je hoofd’ te komen en contact te maken met je intuïtie. Je leert hoe je je dromen kunt visualiseren en krijgt tools om ook in je dagelijkse leven vaker voor jezelf te kiezen. Mét gezonde Greendelicious-lunch. Zin in? Klik hier voor meer informatie! Meld je snel aan, want er is plek voor maar 6 deelnemers en je betaalt nu een introductieprijs van maar € 75,- in plaats van €99,-!

Tekst Natascha Boudewijn / Beeld via Unsplash

 

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter