Snacks/ Voorgerechten

Muhammara: kostelijkste spread in het universum

Dit was echt de allerpopulairste dip in kookatelier De Keuken van Greendelicious. Dat is ook de reden dat ik het recept heb opgenomen in Share, mijn laatste kookboek. En daarom deel ik het nu ook op mijn blog met jou. Het is een van origine Syrische spread van geroosterde paprika en granaatappel-molasse – heel eenvoudig te maken en absoluut sensationeel qua smaak!

De spread is circa 5 dagen te bewaren in de koelkast (in een pot, goed afgesloten, met een laagje olijfolie erop). Eet ‘m op brood, serveer bij de borrel met een toastje of combineer het met hummus. Ik maak het nu, in de winter graag met geroosterde paprika uit pot, maar in de zomer rooster ik de paprika’s, die dan in het seizoen zijn, graag zelf als ik daar zin in heb. Granaatappel-molasse vind je bij Turkse en Marokkaanse supermarkten.

Geniet ervan!

Foodstyling Natascha Boudewijn, Fotografie Juliëtte van Eijsden (uit het kookboek Share)

Muhammara

Print recept
Voor: voor 1 grote pot of schaal Bereidingstijd: ca 10 minuten

Ingredients

  • 450 g geroosterde paprika, uitgelekt en grof gehakt*)
  • 2 tenen knoflook (of meer, maar proef eerst!), geschild en fijngehakt
  • 100 g couscous, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking bereid
  • 50 g walnoten, grof gehakt + een paar hele ter decoratie
  • een paar el paprikapasta**)
  • 1/2 el tomatenpuree van goede kwaliteit
  • 1 el molasse van granaatappel**)
  • klein bosje platte peterselie, grof gehakt
  • 1/2 tl gedroogde munt
  • 1/2 el gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl chilipoeder
  • zeezout, naar smaak
  • honing naar smaak (vegan: gebruik ahorn- of agavesiroop)

Instructions

1

Doe de paprika met de knoflook, couscous en walnoten in een blender of keukenmixer. Meng goed en voeg de rest van de ingrediënten toe.

2

Breng op smaak met een of meer van de ingrediënten tot alles naar je zin is.

3

Strooi er ter decoratie nog wat walnoten, gedroogde munt en korianderzaad overheen en besprenkel vlak voor het serveren met wat olijfolie.

Kanttekeningen

*) uit pot, 's zomers kun je de paprika's die dan in het seizoen zijn ook zelf roosteren als je daar zin in hebt **) verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse supermarkten TIP de muhammara is 5 dagen houdbaar in de koelkast, in een afgesloten pot met een laagje olijfolie erop.

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter