Hoofdgerechten/ Winter

Lasagne van wintergroenten met mozzarella-feta-bechamel

In de regel vinden Italianen het niet zo fijn als je hun klassieke gerechten een nieuwe twist geeft. En dat is zacht uitgedrukt. Het wordt eerder als een regelrechte schoffering van de zo zorgvuldig gekoesterde Italiaanse eetcultuur opgevat. Mijn Italiaanse lief Luigi denkt daar net zo over. Toen ik deze lasagne in het kader van ‘Groen Geluk Februari: spruitjes in de hoofdrol’ bedacht, was ik dan ook in een wat baldadige stemming. Living on the edge.

Receptuur, foodstyling & fotografie: Natascha Boudewijn

De hoofdproever van Greendelicious

Alle recepten die ik ooit heb gepubliceerd, op mijn oude blog, in mijn drie kookboeken, op dit blog en in de producties in tijdschriften, zijn stuk voor stuk getest door Luigi. Natuurlijk heb ik mijn creatieve culinaire vondsten in de loop van de jaren ook wel aan anderen voorgeschoteld, maar niemand is zo niets verhullend eerlijk als de hoofdproever van Greendelicious. Bovendien heb ik nog nooit iemand ontmoet met meer verfijnde smaakpapillen dan hij (ongetwijfeld door die Italiaanse genen). Alleen recepten die worden beoordeeld met een 8,5 of hoger gaan door voor de volgende ronde: publicatie.

Toen ik hem deze lasagne voorzette en hem -na zijn enthousiaste reactie naar aanleiding van de looks van het gerecht- voorzichtig op de hoogte bracht van de afwijkende ingrediënten (spruitjes, zoete aardappel en een bechamel van mozzarella en feta!) was ik dan ook verbaasd dat hij er gulzig aan begon en het gerecht vervolgens beoordeelde met een 8,5! Ongelooflijk. De tweede keer dat ik het maakte werd het zelfs een 9-. Tja, die ‘-‘ is dan net jammer. Ik vond het persoonlijk wel een volle 9 waard, maar ja, je moet ook weten wanneer je op moet houden.

Voor een lasagne is dit gerecht snel klaar

Het gerecht is niet alleen kostelijk, maar voor een lasagne ook best snel klaar. Dat komt omdat ik vals heb gespeeld met de bechamel: dat is gewoon melk met mozzarella en feta die ik met de staafmixer tot een dikke saus heb getransformeerd. De tomatensaus is een passata van het geweldig merk Mutti waar ik alleen knoflook en chilivlokken aan heb toegevoegd. En de spruitjes en zoete aardappel zijn in de oven gegaard….kind doet de was!

Over kinderen gesproken…. als ze niet van spruitjes houden dan zou ik ze dit toch eens voorzetten. Ik ben heel benieuwd of zij, net als de Italianen, deze lasagne ook zullen omarmen. Laat je het weten (reageren kan onderaan dit bericht!).

Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (aflevering februari 2018, over spruitjes).

Lasagne van wintergroenten met mozzarella-feta-bechamel

Print recept
Voor: voor 2 personen Bereidingstijd: voorbereidingstijd: 15 minuten / bereidingstijd in oven: 2 keer 25 minuten

Ingredients

 • 300 g spruiten, schoongemaakt en de grote exemplaren gehalveerd
 • 250 g zoete aardappel, geschild met een dunschiller en in dunne plakjes van ca 1/2 cm
 • 2 el olijfolie
 • snuf (Keltisch of Himalaya) zeezout
 • vers gemalen zwarte peper
 • 125 g biologische buffelmozzarella, grof gehakt
 • 100 ml melk van blije koeien (bio dus)
 • 50 g biologische feta
 • nootmuskaat naar smaak, liefst vers geraspt
 • 200 ml passata tomaten (ik gebruikte het merk Mutti, verkrijgbaar bij oa AH)
 • 2 tenen knoflook, uitgeperst
 • 1 snuf chilivlokken
 • 6 verse lasagne-vellen (ca 150 g) - in de koeling
 • 30 g geraspte biologische kaas naar keuze
 • wat kiemen of sprouts ter garnering
 • ook nodig: 2 schaaltjes die in de oven kunnen

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

2

Meng de spruitjes en zoete aardappel met de olijfolie, snuf zout en peper. Spreid apart uit op een met bakbapier bekleed bakblik en rooster ca 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot alles gaar is en de spruitjes een goudbruine kleur hebben. Laat afkoelen. Zet de oven op 190 graden.

3

Doe de buffelmozzarella met de feta en de melk in een maatbekertje en maak er met de staafmixer een lobbige massa van. Breng op smaak met de nootmuskaat. Zet apart.

4

Meng intussen de passata met de knoflook en de chilivlokken. Zet apart.

5

Maak de lasagne:

6

begin met de tomatensaus/passata: verdeel de helft van de saus over de twee schaaltjes en dek af met een lasagnevel.

7

verdeel daar de zoete aardappelplakjes over en dek weer af met een lasagnevel.

8

verdeel de helft van de mozzarella-bechamel over beide schaaltjes

9

verdeel alle spruitjes over de saus en dek af met een lasagnevel.

10

schep de rest van de tomatensaus/passata erop, vervolgens de bechamel en smeer uit met een grote lepel.

11

Strooi daar de geraspte kaas over.

12

Bak de lasagne in de voorverwarmde oven op 190 graden in 20 a 25 minuten gaar en goudbruin.

13

Laat vijf minuutjes afkoelen voor je het eet. Dien op met wat kiemen of sprouts en vers gemalen zwarte peper. Stukje knapperig brood is er heerlijk bij, net als een groene wintersalade van veldsla, geraspte witte kool met een dressing van olijfolie en azijn. Ook zalig op kamertemperatuur (de volgende dag bijvoorbeeld).

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter