Wist je dat je van knolselderij ook veggie-schnitzels kunt maken? Een groot exemplaar snijd je zelfs in de typische ovale vorm! Kun je nog een beetje nagenieten van de wintersport:-)
Receptuur, foodstyling & fotografie: Natascha Boudewijn
Deze veggie-schnitzels zijn heel gemakkelijk te maken en smaken zo heerlijk! Zeker met de dip van home made aïoli erbij, waarvan je het recept hier vindt. Eet smakelijk!
Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (aflevering maart 2018, over knolselderij).
Veggieschnitzels van knolselderij
Print receptIngredients
- 1 knolselderij
- 250 g broodkruim (zelf gemaakt of Panko broodkruim, verkrijgbaar bij toko's en grote supermarkten)
- 50 g geraspte vegetarische oude geitenkaas
- 100 g speltbloem
- 1 theelepel gehakte rozemarijn
- 1 theelepel gehakte tijm
- 2 eieren van blije kipjes, geklopt
- snuf zout en vers gemalen zwarte peper
Instructions
Verhit de oven voor tot 200 graden.
Schil de knolselderij*) en snijd in plakken van ca 1/2 cm (snijd ze desgewenst in een ovale 'schnitzel-vorm')
Breng een pan met water aan de kook. Kook de knolselderijplakken er circa 5 minuten in om ze iets zachter te maken. Spoel af onder koud water en dep goed droog met keukenpapier.
Meng het broodkruim in een diep bord met de kaas en een snuf vers gemalen zwarte peper.
Meng de speltbloem in een diep bord met de gehakte rozemarijn en tijm.
Meng de eieren in een diep bord met 1 el koud water.
Wentel elke selderijplak door het bloemmengsel, daarna door het eimengsel en tot slot door het broodkruim. Druk het goed aan.
Leg de selderijplakken op een met bakplaat die met bakpapier is bekleed.
Bak in 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig in de oven.
Serveer met home made citroenaïoli (zie receptlink in tekst hierboven)
Kanttekeningen
*) Snijd aan de bovenkant een klein stukje af en verwijder ook de wortels aan de onderkant. Je kunt de knol nu stevig op je werkblad zetten en met een scherp mes van boven naar beneden - met de natuurlijke bolle vorm mee - de schil verwijderen. Om dit voor elkaar te krijgen heb je dus wel een goed scherp mes nodig.
3 Comments
Charlotte
31 augustus 2018 at 16:22Wat een goed idee om zo eens knolselderij te bereiden, ga ik onthouden 🙂
Thierry Van Den Bussche
23 maart 2020 at 12:43Ik heb deze de afgelopen week eens bereid, Natascha, en wij vonden het hier heerlijk! Leuke vegetarische vervanger voor een schnitzel. Komt hier vaker op het menu
Natascha Boudewijn
23 maart 2020 at 13:06Wat leuk om te horen Thierry! Dank voor je reactie en ik ben blij dat het jullie smaakt;-)