(Wilde) kruiden/ Hoofdgerechten/ Lente

Pasta met paardenbloempesto

Het groen voor deze heerlijke voorjaarspesto pluk je gewoon in de tuin of in het park. Het reinigt je lichaam na een lange winter vol zware kost. Wat wil een mens nog meer?

Ik houd van paardenbloem en laat het overal groeien in de tuin – en ja, ik laat ook de uitgebloeide bloemen staan zodat ze zich lekker kunnen verspreiden! De felgele kleur is meer dan welkom in mijn nog wat kale, prille lentetuin en de geneeskrachtige werking is onovertroffen en door velen helaas allang vergeten. Hoogste tijd om de paardenbloem weer in je leven te brengen!

Dit is een recept uit mijn laatste kookboek, Share. De pesto is meer dan je nodig hebt voor dit gerecht, maar zo lekker op een toastje of brood dat het zonde zou zijn om er niet meer van te maken. Bewaar in de koelkast met een laagje olijfolie erop en eet binnen een week op.

Receptuur & foodstyling: Natascha Boudewijn (uit mijn laatste boek Share) / Fotografie: Juliëtte van Eijsden

Meer weten over de geneeskrachtige eigenschappen van paardenbloem? Klik hier! Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (aflevering april 2018, over paardenbloem).

Pasta met paardenbloempesto

Print recept
Voor: 4 Bereidingstijd: 20 minuten

Ingredients

  • Voor de pesto:
  • 3 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 g paardenbloemblad, onbespoten, gewassen en gedroogd (houd iets apart ter garnering) en grof gehakt
  • 50 g spinazieblaadjes, gewassen, gedroogd en grof gehakt
  • 3 el kappertjes, afgespoeld
  • 150 g walnoten, ongebrand en ongezouten
  • olijfolie, extra vergine
  • optioneel: 40 g oude geitenkaas, geraspt
  • Voor de pasta:
  • 400 g orecchiettepasta (of een andere soort, naar keuze)
  • 3 à 4 paardenbloemen, onbespoten en nagekeken op insecten
  • kneepje citroensap
  • optioneel: wat extra oude geitenkaas om erbij te serveren

Instructions

1

Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing.

2

Maak intussen de pesto: kneus in een vijzel de knoflook met wat (grof) zeezout tot een smeuïg mengsel. Voeg het spinazie- en paardenbloemblad toe en stamp fijn. Voeg vervolgens de kappertjes en walnoten toe en eventueel de oude geitenkaas. Stamp tot een grove pesto. Meng met olijfolie tot een smeuïge pesto en breng op smaak met zout en peper.

3

Doe de pesto in een grote kom. Giet de pasta niet af, maar schep met een schuimspaan de gekookte pasta met aanhangend vocht bij de pesto.

4

Trek de gele blaadjes uit de paardenbloem en strooi ze over het gerecht.

5

Serveer met wat los paardenbloemblad en het kneepje citroensap.

Kanttekeningen

De pesto is meer dan je nodig hebt voor dit gerecht, maar zo lekker op een toastje of brood dat het zonde zou zijn om er niet meer van te maken. Bewaar in de koelkast met een laagje olijfolie erop en eet binnen een week op. 

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter