Snacks/ Zomer

Polpettine van aubergine & basilicum

Deze kostelijke vegabitterballen at ik voor het eerst in Rome en ik wist niet wat ik proefde! Traditioneel maken de Italianen dit gerecht met platte peterselie, maar ik vind het met basilicum nog lekkerder. Het mooiste is dat de balletjes in een handomdraai klaar zijn.

Receptuur & foodstyling: Natascha Boudewijn – uit moestuin-kookboek, ‘Greendelicious Kruiden’.

Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (aflevering juni 2018, over basilicum).

Polpettine van aubergine & basilicum

Print recept
Voor: voor ca 12 balletjes Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingredients

  • 1 flinke aubergine
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 eieren van een blije kip
  • flinke hand basilicumblad
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 theelepel zout
  • flink wat versgemalen peper
  • circa 100 gr broodkruim (Panko, verkrijgbaar bij toko)
  • extra takje basilicum, partjes citroen

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Prik de aubergine met een mes op verschillende plaatsen en leg circa 20 minuten in de oven, tot het vruchtvlees gaar is. Laat afkoelen.

2

Trek het vel van de aubergine en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe in de keukenmachine en mix met één ei en alle overige ingrediënten, behalve het broodkruim tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje ongeveer 60 gr broodkruim toe en meng er goed doorheen, tot je een dikke substantie hebt waar je balletjes van kunt draaien. Het kan natuurlijk zijn dat je meer broodkruim nodig hebt dan hier aangegeven, dat ligt aan het formaat van de aubergine.

3

Vorm met natte handen balletjes ter grootte van een walnoot. Zet ze minimaal 15 minuten in de koelkast om op te stijven.

4

Klop het resterende ei in een kom, zet er de rest van het broodkruim naast. Haal de balletjes door het ei en dan door het broodkruim. Verhit intussen een pan met een flinke laag zonnebloemolie tot circa 150 graden, of tot een stukje brood dat je erin gooit bruist.

5

Bak de balletjes in porties rondom goudbruin en laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer met partjes citroen en wat basilicum.

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter