Hoofdgerechten/ Voorgerechten/ Zomer

Peperonata met gefrituurde aubergine

Dit is een gerecht om met liefde en geduld te maken. Gebruik de mooiste gerijpte groente van het seizoen, waar alle zonne-energie nog in zit!

Dit recept ontwikkelde ik voor mijn nieuwe serie in Seasons magazine. Het hoort bij het oud Keltische feest Lammas ofwel Lughnasadh (spreek uit als loe-na-sa).

Receptuur, foodstyling & fotografie: Natascha Boudewijn 

Peperonata met gefrituurde aubergine

Print recept
Voor: Licht lunchgerecht voor 2 à 3 personen Bereidingstijd: Bereidingstijd: ca 45 minuten

Ingredients

  • • 1 ui
  • • 2 à 3 tenen knoflook
  • • 1 rode en 1 gele paprika
  • • 1 el paprikapoeder
  • • 1/4 tl chilivlokken of snuf gemalen cayennepeper
  • • 3 of 4 rijpe tomaten of 250 ml tomatenpulp uit blik (gebruik een goed merk)
  • • 1 aubergine
  • • laagje zonnebloem- of arachideolie
  • • twee handen verse peterselie, blad en steeltjes (krul- of platte peterselie)
  • • witte wijn azijn
  • • (Himalaya)zout en vers gemalen zwarte peper
  • • olijfolie

Instructions

1

• Schil de ui en hak fijn. Verhit enkele eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak er de ui glazig in en knijp er dan de knoflooktenen in uit. Was de paprika's, halveer en verwijder de zaden. Snijd in partjes. Voeg toe aan het ui-knoflookmengsel en bak even mee. Doe er het paprikapoeder en de chilivlokken/cayennepeper bij en voeg een flinke scheut water toe. Laat met het deksel op de pan op het laagste vuur gedurende circa 10 minuten stoven (roer er af en toe een beetje in en voeg indien nodig nog wat water toe)

2

• Ontvel de tomaten: kerf ze met een scherp mesje in en giet er kokend water over. Haal ze na 20 seconden met een tang uit het water en trek de velletjes eraf. Snijd alles in kleine stukjes (zaadjes en sap mogen mee). Voeg de tomaten toe en laat nog eens 10 minuten stoven met het deksel op de pan, op laag vuur.

3

• Snijd de aubergine in de lengte doormidden en vervolgens in niet te dikke halve maantjes. Verhit een laagje zonnebloem- of arachideolie in een wok. Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te leggen: gaat het schuimen dan is het heet genoeg (haal het stukje brood er ook weer uit). Frituur de aubergine in porties goudbruin. Laat de halve maantjes uitlekken op keukenpapier. Voeg ze daarna toe aan het paprika-tomatenmengsel.

4

• Hak de peterselie fijn en meng de helft door de peperonata. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en een scheutje witte wijn azijn.

5

• Strooi de rest van de peterselie er voor het serveren overheen. Serveer met het vlechtbrood met basilicum, knoflook & oude geitenkaas.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Charlotte
    20 september 2018 at 09:24

    Nog niet eerder gefrituurde aubergine gehad, ben benieuwd!!

  • Laat een reactie achter