(Wilde) kruiden/ Zomer

Vlechtbrood met basilicum & knoflook

Dit is een recept dat ik ontwikkelde voor mijn nieuwe serie in Seasons magazine. Het hoort bij het oud Keltische feest Lammas ofwel Lughnasadh (spreek uit als loe-na-sa).

Dit feest werd precies tussen de zomer zonnewende en de herfst equinox in gevierd. Met het binnenhalen van de eerste tarweoogst werd Moeder Aarde geëerd. De mooiste aren bleven op de velden staan, als dank aan de goden. Van de eerste tarwe werden broden gebakken, waarvan het eerste werd geofferd. Dat zou de kansen op een goede in het volgende jaar vergroten. En zo symboliseert dit feest ook de cyclus van wedergeboorte. Wij bakken een vlechtbrood met basilicum, knoflook en oude geitenkaas.

Receptuur, foodstyling & fotografie: Natascha Boudewijn 

Vlechtbrood met basilicum & knoflook

Print recept
Voor: bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: Bereidingstijd exclusief het rijzen: ca 30 minuten Rijstijd: 2 uur

Ingredients

 • voor het deeg
 • • 175 ml lauwwarm water
 • • 9 g droge gist
 • • 1 el ahornsiroop, A kwaliteit
 • • 200 g speltbloem*)
 • • 100 g volkoren speltmeel*)
 • • 1/2 tl (Himalaya)zout
 • • 1 el olijfolie
 • voor de vulling
 • • 20 g gemengde noten naar keuze, rauw en ongezouten
 • • 50 g basilicum, blad en steeltjes
 • • 1 grote of 2 kleine tenen knoflook
 • • snuf (Himalaya)zout en vers gemalen zwarte peper
 • • 40 ml neutrale extra vergine olijfolie**)
 • • 50 g biologische oude geitenkaas + ca 20 g extra om over het brood te strooien
 • *) te koop bij natuurwinkels
 • **) gebruik voor pesto nooit een te sterk smakende olijfolie; die zou de andere smaken te veel overheersen

Instructions

1

• Meng het lauwwarme water goed met de gist en de ahornsiroop in een ruime kom. Meng in andere kom de speltbloem met het speltmeel en doe daar 150 g (de helft) van bij het gistmengsel. Voeg het zout en de olijfolie toe en meng goed. Voeg dan de rest van het speltbloem/speltmeel-mengsel toe en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig met je handen op een met bloem bestoven oppervlak (of laat de keukenmachine het werk doen!). Leg je deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek waar het niet tocht***)

2

• Maak intussen de vulling. Hak de noten en basilicum grof en doe met de uitgeperste teen/tenen knoflook in een keukenmachine. Pulseer en voeg dan het zout, peper en de olijfolie toe: breng alles op smaak tot je tevreden bent. Je kunt de vulling ook in de vijzel maken: begin dan met het fijnmalen van de knoflook met wat zeezout en voeg dan geleidelijk de basilicum en noten toe. Pas daarna de olijfolie. Zet apart.

3

• Als het deeg na een uur mooi is gerezen, verdeel je het in twee gelijke stukken en rol je die één voor één uit tot een rechthoek van circa 35 x 20 cm. Verdeel de vulling met de bolle kant van een lepel gelijk over beide rechthoeken en strooi er de oude geitenkaas over.

4

• Rol elke rechthoek in de lengte zo stevig mogelijk op. Leg de rollen dan naast elkaar op een bakblik dat je met bakpapier hebt bekleed (leg de naad naar beneden). Snijd elke rol met een scherp mes van boven naar beneden in, zodat de vulling een beetje zichtbaar wordt. 'Vlecht' of draai de twee rollen vervolgens voorzichtig en losjes in elkaar; werk van boven naar beneden. Druk als je klaar bent de uiteinden goed tegen elkaar. Dek af met een schone theedoek en laat nog een uur rijzen.

5

• Verwarm de oven voor tot 225°C en bak het brood in circa 15 minuten goudbruin. Laat op een rooster afkoelen. Je kunt het warm of op kamertemperatuur eten.

6

Het brood kan, eenmaal afgekoeld, worden ingevroren. Laat op de dag van gebruik ontdooien en bak dan ca 5 minuten in een oven die tot 150°C is voorverwarmd.

Kanttekeningen

TIP Zo laat je deeg rijzen Als ik deeg wil laten rijzen verwarm ik de oven een paar minuten voor op 100 graden; zet de kom in de oven (en vergeet die niet uit te zetten!).

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Jo’s Daughter
  14 september 2018 at 07:45

  Dat ziet er schitterend uit zeg & zal ongetwijfeld ook verrukkelijk zijn!

 • Laat een reactie achter