Soepen/ Voorgerechten

Aardappelsoep & rozemarijnolie

Aardappel en rozemarijn vormen samen een klassieke combinatie. Of je ze nu roostert in de oven of er een soep mee maakt, het is allemaal even lekker! Dien je soep eens op in koolbladeren, je zult iedereen ermee verrassen.

Dit is een recept uit mijn boek Greendelicious Kruiden.

Receptuur, foodstyling & fotografie: Natascha Boudewijn 

Aardappelsoepje met rozemarijnolie

Print recept
Voor: lunch voor 4 personen Bereidingstijd: ca 35 minuten

Ingredients

  • 600 g aardappels
  • 1 prei
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn (en eventueel rozemarijnbloemen)*)
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 ml melk
  • goede olijfolie
  • grof zeezout
  • *) rozemarijn bloeit in maart of april en de bloemen zijn ook eetbaar! De hoeveelheid rozemarijn in dit recept is een indicatie: pas aan naar je eigen smaak, maar let op want rozemarijn kan overheersend zijn.

Instructions

1

Snijd de prei in ringen en was die grondig. Fruit de prei in wat olijfolie in een grote pan met dikke bodem terwijl je af en toe roert. Schil intussen de aardappels en snijd in kleinere stukjes. Knijp, als de prei zacht is, de knoflookteen uit en voeg toe, doe er ook de naaldjes van 1 rozemarijntakje bij en voeg de aardappels toe. Bak het prei-aardappelmengsel al roerende enkele minuten.

2

Voeg de bouillon en de melk toe en laat alles circa 10 minuten koken of tot de aardappels gaar zijn.

3

Intussen snijd je de rozemarijnnaaldjes van de 2 resterende takjes fijn. Maal met grof zeezout in een vijzel fijn tot een pasta. Meng die pasta met 6 eetlepels olijfolie in een jampotje. Doe het deksel erop een schud goed. Proef en breng verder op smaak met peper en eventueel wat zout.

4

Laat de soep een beetje afkoelen voor je er met de staafmixer of in de keukenmachine een romig geheel van maakt. Serveer met de rozemarijnolie, wat vers gemalen, gekleurde peper en eventueel de rozemarijnbloemen.

Kanttekeningen

*) rozemarijn bloeit in maart of april en de bloemen zijn ook eetbaar! De hoeveelheid rozemarijn in dit recept is een indicatie: pas aan naar je eigen smaak, maar let op want rozemarijn kan overheersend zijn.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Joseph
    23 oktober 2018 at 21:52

    Dit klinkt heel erg lekker, aardappelsoep heb ik nog nooit gemaakt of gegeten, maar ik heb alle ingrediënten in huis. Geen toeval dat ik dit recept tegenkom, denk je ook niet?!

  • Laat een reactie achter