Herfst/ Hoofdgerechten

Crostata van pompoen & rozemarijn

Dit is een authentiek gerecht dat in de herfst in Italië wordt bereid. Met slechts een paar ingrediënten tover je iets prachtigs en lekkers op tafel. De smaken zijn puur, de pompoen en de rozemarijn vormen de basis en het deeg geeft een heerlijk knapperig accent. De mooie blaadjes en vlechten op de crostata zijn mijn eigen toevoeging op het oude Italiaanse recept. Neem vooral de tijd om mooie vormen met het deeg te maken: het ontspant en je maakt er iedereen aan tafel blij mee!

Dit recept ontwikkelde ik voor mijn nieuwe serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine.
Receptuur, foodstyling & -fotografie: Natascha Boudewijn.

Crostata van pompoen & rozemarijn

Print recept
Voor: lunchgerecht voor 4 personen / hoofdgerecht voor 3 personen / borrelhapje voor 12 personen Bereidingstijd: 1 uur

Ingredients

 • voor een quichevorm van 20 à 25 cm
 • • 180 g speltbloem
 • • fijn (Himalaya)zout
 • • 90 g koude (!) roomboter, in kleine blokjes
 • • 2 eieren van blije kippen, losgeklopt
 • • 1,5 el koud water
 • • 600 g pompoen, zonder schil en in blokjes van ca 3 cm*)
 • • 4 el olijfolie
 • • 1,5 tl gedroogde rozemarijnnaaldjes
 • • 5 tenen knoflook, in de schil
 • • vers gemalen zwarte peper
 • • extra roomboter om de quichevorm mee in te vetten
 • *) gebruik de pompoenschillen niet in dit gerecht; de pompoenvulling hoort zo glad mogelijk te zijn. Bewaar de pitten voor de salie-gremolata (zie recept paddenstoelsoepje elders in dit artikel)

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 180°C.

2

Roer de speltbloem in een grote kom met een snuf zout door elkaar en voeg er de koude (!) boter in kleine blokjes aan toe. Kneed dit voorzichtig met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim. Het gaat erom dat je het deeg niet te warm maakt met je handen. Voeg 1,5 geklopt ei toe en het koude water en kneed je het geheel tot je een soepel deeg hebt (bewaar de rest van het ei om het deeg mee te bestrijken).

3

Wikkel het deeg dan in plastic folie en leg het minimaal 20 minuten in de koelkast.

4

Maak intussen de vulling: meng de pompoenblokjes met de olijfolie, de rozemarijn en hele knoflooktenen met de schil er nog aan (deze worden gepoft). Voeg er zeezout en vers gemalen zwarte peper naar smaak aan toe. Meng goed en spreid uit over een bakblik dat met bakpapier is bekleed.

5

Rooster 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen en doe alles (inclusief bakvocht) over in een maatbeker. Meng met de staafmixer tot een gladde puree.

6

Vet de quichevorm in met wat roomboter. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken: 275 g voor de bodem en de rest voor de garnering op de crostata. Rol het deeg met een deegroller op een met speltbloem bestoven oppervlak gelijkmatg uit tot een ronde vorm die net iets groter is dan de vorm. Bekleed de vorm ermee en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

7

• Vul de vorm met de pompoenpuree. Maak vervolgens de topping voor de crostata: rol de rest van het deeg uit en snijd er met een scherp mesje linten in verschillende breedte en bladvormen uit. Voor de vlechten neem je drie smalle linten die je voorzichtig in vlechtvorm in elkaar legt. Voor de blaadjes snijd je de nerven met een scherp mesje.

8

Bestrijk de crostata met een kwastje met de rest van het ei.

9

• Zet 20 à 25 minuten in de oven of tot de crostata goudbruin is. Zet op een rek en laat ca 10 minuten afkoelen.

10

• Serveer warm of op kamertemperatuur met een grote groene salade.

11

Kanttekeningen

de crostata is eenmaal afgekoeld en goed verpakt maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter