Bosbaden/ Food for the Soul/ Herfst

Laat los wat je niet meer nodig hebt met de hulp van het bos

Oktober en november zijn prachtige maanden om het voorbeeld van de natuur te volgen in het loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Bomen lijken door een wonderlijk mechanisme precies te weten wanneer het tijd is om hun blaadjes te laten vallen en een rustperiode in te lassen. Ze hebben een soort ingebouwde jaarklok, die hen vertelt wanneer ze hun blaadjes los kunnen laten in de herfst en wanneer ze het blad in het voorjaar weer kunnen laten uitlopen.

Tekst & fotografie: Natascha Boudewijn /  model Amy Abarbanel

De lengte van de dagen speelt hierbij een belangrijke rol. Wist je dat bomen die in de buurt van straatlantaarns staan hun blaadjes in de herfst langer vasthouden dan dezelfde bomen in een donker bos? Minstens even belangrijk is de temperatuur. Om te kunnen leven ‘pompen’ bomen water uit de bodem, dat verdampt via de stam, takken en met name de bladeren. Dit vermogen om water uit de bodem te halen is afhankelijk van de temperatuur: hoe kouder het is, hoe moeilijker een boom het heeft om zichzelf van voldoende water te voorzien. Als een boom ’s winters zijn blaadjes zou behouden, zou hij daarom verdrogen: er zou dan meer water verdampen via het blad dan hij uit de grond kan halen.

Een boom weet dus precies wanneer de tijd is gekomen om zijn blaadjes los te laten. In de herfst is dit moment ook voor ons een mooie graadmeter om naar binnen te keren en het rustiger aan te gaan doen. Maar hoe laat je los? Voor ons mensen is werkelijk loslaten niet altijd eenvoudig. Angst voor het onbekende en de grote leegte speelt nogal eens een rol. Besef dat loslaten je sterker maakt. Het draagt bij aan jouw innerlijke groei. Ook op dit vlak kunnen we van de natuur leren. Dit is wat de Vietnamese schrijver en vredesactivist Thich Nhat Hanh daar eens over schreef:

Ik vroeg het blad of het bang was, omdat het herfst was en de andere blaadjes van de boom vielen. Het blad vertelde me: ‘Nee. De hele lente en zomer was ik volop in leven. Ik werkte hard en hielp de boom voeden; veel van mij zit in de boom. Zeg alsjeblieft niet dat ik alleen maar deze vorm ben. De vorm van het blad is maar een heel klein deel van mij. Ik ben de hele boom. Ik weet dat ik al in de boom zit en als ik terugga naar de bodem, kan ik de boom vanuit die plek voeden. Daarom maak ik me geen zorgen. Als ik deze tak verlaat en naar de grond dwarrel, zal ik naar de boom zwaaien en haar zeggen: “Ik zie je snel weer terug!”’

Reflectiewandeling

Uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met het bos

Duur

Zo lang je nodig hebt

Uitleg

De reflectiewandeling is als een gesprek met de natuur. Na een visualisatie van wat jij graag wilt loslaten in je leven, stel je je open voor de tekenen of aanwijzingen die de natuur op je pad brengt. Dat wat je tijdens de wandeling via je zintuigen of in jezelf waarneemt, is wat de natuur jou over loslaten te vertellen heeft of mee wil geven.

Tijdens deze wandeling is de natuur je gids, coach en therapeut tegelijk. Deze manier van praten met de natuur ontdekte ik intuïtief tijdens mijn burn-out, toen ik urenlang door het bos dwaalde.

  1. Loop langzaam en met aandacht door het bos – kies je route intuïtief. Neem de stiller wordende natuur bewust in je op. Activeer je zintuigen en ervaar hoe de natuur met zoveel gemak loslaat wat zij niet meer nodig heeft. Loop zo een tijdje heel langzaam door tot je daadwerkelijk bent geland in het bos.
  2. Ga op een prettige plek staan, met beide benen iets uit elkaar, stevig op de grond. Sluit je ogen. Adem een paar keer diep in en uit. Adem de energie van het herfstbos in. Doe dit net zo lang als je prettig vindt.
  3. Visualiseer datgene wat je graag zou willen loslaten. Dat kan van alles zijn, groot of klein. Stel je heel bewust voor hoe je leven eruitziet als je het hebt losgelaten. Stel je elk detail zo duidelijk mogelijk voor, alsof het op dit moment al zo is. Zorg dat je jezelf ook meeneemt in het geheel en kijk hoe je eruitziet. Ervaar je iets in je lichaam? Waar? Merk je een verandering in je emoties? Ook als je niet weet wat je zou willen loslaten kun je de natuur om hulp vragen: stel de vraag ‘Wat moet ik loslaten?’
  4. Vraag de natuur nu om leiding en inzichten. Wat moet jij op dit moment weten met betrekking tot deze wens om los te laten? De natuur zal het je tijdens of na deze wandeling vertellen.
  5. Vervolg je pad op gevoel en neem met aandacht waar wat er om je heen én binnen in jou gebeurt. Laat je gewoon meenemen door de natuur. Het bos zal je verrassen. Laat alles lekker los, gedachten en vooral verwachtingen, loop langzaam en geniet van de herfst in het bos. Jij stuurt niet, de natuur komt naar jou toe als de tijd daar rijp voor is. Het is belangrijk om je over te geven aan dit vertrouwen.
  6. Soms zul je heel concrete aanwijzingen krijgen, zoals een dier op je pad met een symbolische betekenis die betrekking heeft op het loslaten. Of een afwijkende vorm van een boomstam waar je een inzicht door krijgt. Maar je kunt ook een geluid horen dat je een besef geeft dat je net nodig had of een geur die je aan iets herinnert en als aha-Erlebnis dient. Soms krijg je geen of slechts één aanwijzing. Raak niet ontmoedigd, het is goed zoals het gaat. Je inzichten kun je ook later krijgen, net na je wandeling of zelfs pas enkele dagen erna. Wandel net zo lang door als prettig voelt. Je zult vanzelf merken als het voorbij is.
  7. Bedank het bos en de natuur voor deze wandeling.
  8. Schrijf je inzichten op en kijk of je een metafoor of symbool in het bos kunt vinden om je inzicht in jezelf te verankeren.

Opmerking

Dit is een oefening uit mijn nieuwe boek, Het kleine shinrin-yoku boek. Deze uitnodiging van het bos aan jou kan ook een op zichzelf staande wandeling zijn en hoeft niet per se deel uit te maken van een bosbad. Ik raad je aan om bij dit soort spirituele of therapeutische verblijven in de natuur wel altijd de drie uitnodigingen van ‘Het Begin’ te doen. Deze uitnodigingen vind je in Het kleine shinrin-yoku boek, dat te koop is in de (online) boekhandel of via de site van de Shinrin Yoku Academy (voor gesigneerde exemplaren).

 

 

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter