Herfst/ Soepen/ Voorgerechten

Oma’s pompoensoep: een oude favoriet voor de herfst

Dit is een geliefd recept uit mijn allereerste moestuin-kookboek, Greendelicious, puur koken met je eigen oogst. Het boek verscheen al eind 2012, maar is nog altijd te koop. Deze soep is heel gemakkelijk te maken en je kunt ‘m een paar dagen in de koelkast bewaren. Lekker voor na een wandeling in het bos, of voor een doordeweekse avond, als je geen zin hebt om nog te koken. Eet ‘m met lekker knapperig brood en serveer met wat room.

De geelwortel en verse gember waren voor oma wat exotisch, maar maken deze soep wel tot een verwarmende en gezonde traktatie!

Receptuur, foodstyling & -fotografie: Natascha Boudewijn.

Oma's pompoensoep

Print recept
Voor: 2 à 3 personen (afhankelijk of je het als voor- of hoofdgerecht serveert) Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingredients

  • 1 medium pompoen naar keuze, in stukjes van ca 5 cm (je kunt de schil er in de herfst aan laten zitten, maar in de winter is die te hard geworden door het bewaren, schil de pompoen dan)
  • 1 à 2 aardappels, geschild en in blokjes (als je van niet te dikke soep houdt, laat je ze weg)
  • 1 el roomboter (van blije koeien, dus bio of liever nog bio-dynamisch)
  • 1 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • stukje verse gember (grootte naar smaak), geschild en geraspt of fijn gehakt
  • 1/2 el kurkumapoeder (geelwortel)
  • zwarte peper
  • paar takjes tijm
  • 1 vers laurierblad
  • scheut droge witte wijn
  • 1 liter goede groentebouillon
  • 2 à 3 eetlepels room

Instructions

1

In een pan met dikke bodem smelt je de boter en meng je de olijfolie erbij. Fruit de ui en knijp er de teen knoflook in uit. Bak even mee. Voeg de verse gember toe en bak even mee. Voeg vervolgens de kurkuma, zwarte peper, tijm en het laurierblad toe en bak een of twee minuten mee. Voeg tot slot de pompoen en aardappel toe en bak nog een paar minuten mee.

2

Blus af met de witte wijn en voeg dan de bouillon toe.

3

Laat alles koken op laag vuur tot de pompoen gaar is.

4

Laat iets afkoelen, verwijder de tijm en het laurierblad en pureer met de staafmixer of in de blender tot een romige en gladde soep.

5

Serveer met wat room.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Charlotte
    1 november 2018 at 07:30

    Het is er echt weer voor, niets dan regen dus een verwarmende pompoensiep van oma zou heerlijk zijn 😀

  • Reply
    Joseph
    8 november 2018 at 10:59

    Heerlijk dit recept, en hij is bij mij ook in 1 x goed gelukt. Dat is dus een nieuw recept in mijn repetoir.

  • Laat een reactie achter