Herfst/ Soepen/ Voorgerechten

Soepje van paddenstoelen met salie-gremolata

De herfst kan niet zonder paddenstoelen! Hoewel paddenstoelen het hele jaar door in het bos groeien, steeds weer andere natuurlijk, zijn ze qua imago onlosmakelijk met de herfst verbonden. En ja, wat is er eigenlijk lekkerder dan zo’n heerlijke soep met de rijke, volle en aardse smaak van paddenstoelen – tijdens of na je boswandeling? Ik bedacht er een lekkere aardse topping met salie bij, om het helemaal af te maken.

Dit recept ontwikkelde ik voor mijn nieuwe serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine.
Receptuur, foodstyling & -fotografie: Natascha Boudewijn.

Soepje van paddenstoelen met salie-gremolata

Print recept
Voor: voor/lunchgerecht voor 3 personen - amuse voor 6 personen Bereidingstijd: ca 45 minuten

Ingredients

  • Voor de soep
  • • 3 el olijfolie
  • • 1 prei, schoongemaakt en het witte gedeelte in niet te dikke ringen
  • • 1 teen knoflook
  • • optioneel: scheutje cognac
  • • 475 g paddenstoelen naar keuze (bv kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood, shiitake), schoongemaakt en in stukjes - houd enkele plakjes apart voor de garnering
  • • 1 vastkokende aardappel, in stukjes van ca 2 cm
  • • 500 ml bronwater
  • • groentebouillonpoeder (kijk op verpakking voor benodigde hoeveelheid tav water)
  • • 100 ml room
  • Voor de salie-gremolata
  • • 30 g pompoenpitten
  • • ca 12 gr blaadjes van salie, grof gehakt
  • • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
  • • snuf grof zeezout

Instructions

1

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de prei tot glazig en pers er dan de knoflookteen in uit.

2

Blus, als je dat lekker vindt, af met een scheutje cognac en laat alles verdampen voor je de paddenstoelen toevoegt. Als je geen cognac gebruikt kun je de paddenstoelen meteen toevoegen. Bak even mee en doe er dan de aardappelstukjes bij. Bak nog even mee. Houd enkele gebakken plakjes paddenstoel apart voor de garnering.

3

Voeg het bronwater en het bouillonpoeder toe en roer goed. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan circa 12 minuten koken, op laag vuur.

4

Maak intussen de gremolata: meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot je een korrelige substantie hebt. Als je geen keukenmachine hebt: maak op een grote snijplank een hoopje van alle ingrediënten en hak met een scherp mes tot een korrelige substatie. Zet apart.

5

Laat de soep even afkoelen en pureer met een staafmixer of in de keukenmachine. Meng er de room door en serveer met de achtergehouden paddenstoel en de salie-gremolata.

6

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter