Herfst/ Snacks

Ode aan de herfst: gepofte tamme kastanjes

In de herfst zie je ook in Nederland steeds vaker tamme kastanjes op markten en in winkels. Omdat het culinaire gebruik van deze supergezonde noot (in een kastanje zit meer vitamine C dan in welke andere noot ook!) in onze Lage Landen geen traditie kent, weten veel mensen niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Het poffen van kastanjes is dan een leuke manier om er kennis mee te maken: het is makkelijk en het pellen is leuk om samen te doen, bijvoorbeeld na een herfstwandeling.

TIP
Tamme kastanjes: waar te vinden en te koop?
In veel parken en op landgoederen vind je de tamme kastanjeboom. Je kunt aan de vrucht heel goed zien dat het om een tamme kastanje gaat: die is veel stekeliger dan een wilde kastanje (zie foto). Als je de tamme kastanjes liever koopt, kijk dan vanaf september in natuurwinkels zoals Ekoplaza. Die verkopen steeds vaker een prachtige verse oogst uit Frankrijk. Let er bij het uitzoeken op of de kastanjes goed vers zijn: glanzend aan de buitenkant en stevig in hun schil.

Dit recept ontwikkelde ik voor mijn nieuwe serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine.
Receptuur, foodstyling & -fotografie: Natascha Boudewijn.

Gepofte tamme kastanjes

Print recept
Voor: 3 a 4 personen (snack) Bereidingstijd: inclusief poffen ca 45 mintuen

Ingredients

  • 600 g tamme kastanjes van goede kwaliteit (zie TIP hierboven)

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 200°C.

2

Kerf de tamme kastanjes aan de bolle kant met een scherp mesje in: zet een kruis door de buitenste schil, maar ook weer niet zo diep dat je in het vruchtvlees snijdt.

3

Spreid uit op een bakplaat die met bakpapier is bekleed.

4

Pof ze circa 25 minuten in de oven.

5

Laat iets afkoelen en pel ze (doe dat vooral samen aan tafel!) en eet ze gelijk op.

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter