Food for the Soul/ Jaarfeesten/ Winter

God Jul! Neem de tijd voor rust, stilte & bezinning

In december trekt de natuur zich terug voor een periode van rust en bezinning. De dagen zijn kort en de nachten lang. Op 21 december vierden de oude Kelten Yule: de overgang van het oude naar het nieuwe, de overgang van donker naar licht.

Tekst & fotografie: Natascha Boudewijn (in december 2018 verschenen in Seasons magazine)

Lange to-do-lijsten
In het digitale tijdperk waarin we leven lopen onze levens vaak niet meer synchroon met het ritme van de natuur. Juist door te kijken naar belangrijke gebeurtenissen in de natuur en oude tradities als die van de Kelten, brengen we meer magie in ons eigen dagelijkse leven en vinden we houvast en inspiratie voor onze innerlijke ontwikkeling. Zo is december voor velen een extra drukke maand, met de feestdagen in het vooruitzicht en alles wat erbij komt kijken om daar iets van te maken. Er zijn lange to-do-lijsten die nooit af lijken te komen en tijd voor onszelf hebben we niet. Vreemd genoeg is dat een heel ander ritme dan wat we in de natuur kunnen waarnemen in deze tijd van het jaar.

Tijd om op te laden en te verstillen
Daar gaat het nu juist over rust, stilte en bezinning. Met korte dagen en lange nachten, kale bomen en struiken, dieren die een winterslaap doen of zich terug trekken. Omdat wij het contact met de natuur vaak zijn verloren, zien we niet hoe zij ons juist nu voordoet hoe we tijd voor ons zelf kunnen nemen. Niet alleen om te kunnen opladen, maar ook om te verstillen, los te laten en zo ruimte te maken voor nieuwe plannen. Want onder de grond gebeurt er al wel van alles, alleen zien we dat niet. Diep onder ons vindt het wonder van celdeling plaats van planten die zich door de lengte van de nacht laten leiden. Ook veel dieren zijn al in de herfst bevrucht en dragen de belofte van nieuw leven in zich.

Terugkeer van het licht
De oude Kelten vierden op 21 december de kortste nacht en de terugkeer van het licht met Yule, of het Joel-feest. De zon staat nu loodrecht boven de Steenbokskeerkring en lijkt daar een paar dagen stil te staan voor de dagen weer gaan lengen. Daarmee was het donkerste deel van de winter voor de oude Kelten op dat moment dus al voorbij terwijl in onze moderne tijd de winter nu pas begint. De Kelten zagen de terugkeer van het licht als de terugkeer van de warmte en de komst van het nieuwe zaai- en groeiseizoen. Laat je inspireren door de natuur en de oude Kelten en creëer, juist in deze drukke maand, voldoende tijd en ruimte voor jezelf. Pak je warm in en ga naar buiten om te genieten van de stilte in de natuur. Kijk terug op het afgelopen jaar: hoe is dat voor jou verlopen? Wat is er goed gegaan? Wat wil je nu loslaten? Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe creativiteit en de groei van nieuwe plannen voor het komende jaar. Neem wat dennenappels en takjes mee van je wandeling om je huis mee te versieren en als reminder aan deze fijne momenten in de natuur.

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter