Winter/ Zelf kweken/ Zoets

Keltische wintercakejes met pastinaak & nigellazaad

Dat pastinaak de zoetste van alle groenten is, is nog niet heel bekend. Ze zijn niet alleen kostelijk in hartige gerechten, maar juist ook geschikt voor zoets. Ik gebruik ze ’s winters dan ook graag om cakes, muffins en zoete taarten mee te bakken. Net als bietjes, wortelen én pompoen overigens. Deze gezonde cakejes zonder boter en geraffineerde suiker verwarmen je in de winter door de toevoeging van verse gember en kardemompoeder. Ook het nigellazaad versterkt je immuunsysteem en dat komt in deze donkere tijden goed van pas!

Receptuur, foodstyling & -fotografie: Natascha Boudewijn (voor de serie over de Keltische jaarfeesten in Seaons magazine, aflevering Midwinter).

Keltische wintercakejes met pastinaak & nigellazaad

Print recept
Voor: voor 10 - 12 cakejes Bereidingstijd: ca 45 minuten inclusief bakken

Ingredients

  • 150 ml koolzaadolie*)
  • 110 ml ahornsiroop (A kwaliteit)**)
  • 1 tl vanille-essence
  • 2 eitjes van blije kippen***)
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 150 g speltbloem
  • 3 el verse gember, geschild en fijn geraspt of gehakt
  • 1,5 tl kardemompoeder
  • 1 el nigellazaad, licht gekneusd in de vijzel (houd iets achter voor de garnering)
  • 2 el sinaasappelrasp, fijn gehakt
  • snuf (Keltisch) zeezout
  • 200 g pastinaak, geschild en heel fijn geraspt
  • Ook nodig: 2 siliconen muffinvormen voor 6 cakejes of 1 voor 10 - 12 stuks

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 175°C. Zet het rooster op de onderste stand.

2

Meng de koolaadlolie in een grote kom met de ahornsiroop, vanille-essence en de 2 eieren.

3

Meng in een andere kom het bakpoeder en baksoda met de speltbloem, voeg daar de gember, het kardemompoeder, nigellazaad, sinaasappelrasp en het zout aan toe en meng goed door elkaar.

4

Voeg deze ingrediënten toe aan het mengsel van koolzaadolie en ahornsiroop en meng goed. Vet de muffinvorm in of zet er papieren vormpjes in .

5

Schep er vervolgens met een spatel voorzichtig de pastinaak doorheen.

6

Zet op het onderste rooster van de voorverwarmde oven en bak in 20 à 25 minuten gaar en goudbruin.

7

Laat ca 10 minuten in de vormpjes afkoelen en zet ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Kanttekeningen

*) koolzaadolie: gebruik koolzaadolie die geschikt is om mee te bakken en te braden (dit staat aangegeven op de verpakking) **) in plaats van ahornsiroop kun je ook agavesiroop gebruiken ***) eieren van blije kippen herken je aan de code: het liefst code 0 en anders code 1. Dit zijn eieren van kippen die een fijn leven leiden in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Charlotte
    27 januari 2019 at 11:27

    Wat een ontzettend leuk recept, ga ik zeker onthouden want we hebben binnenkort een verjaardag 😀

    • Reply
      Natascha Boudewijn
      28 januari 2019 at 11:00

      Hi Charlotte, dank je wel voor je enthousiaste reactie! Ik hoop dat het een gezellige verjaardag wordt en dat de cakejes in de smaak zullen vallen. Liefs! Natascha

    Laat een reactie achter