Food for the Soul/ Jaarfeesten/ Lente

Imbolc: licht en ruimte voor nieuw leven

De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap; sneeuwklokjes steken hun hoofdjes boven de grond, in het bos is de wilde kamperfoelie de eerste die haar blaadjes laat zien en de eerste dieren worden geboren. In de buik van moeder Aarde groeit al van alles, de prille lente is op komst. 

Tekst, styling & fotografie: Natascha Boudewijn (verschenen in de serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine, editie ‘Imbolc’). 

In de buik

Voor de oude Kelten begon op 1 en 2 februari de lente met het lichtfeest Imbolc, uitgesproken als ‘Immolk’. Imbolc betekent letterlijk ‘in de buik’. De buik van moeder Aarde is gevuld met nieuw leven, maar veel is daarvan nog niet te zien. Imbolc valt precies tussen Midwinter en de Lente-equinox op 21 maart. Het is het feest van de lichtgodin Birgit of Brigida en wordt volgens de maankalender gevierd rond de tijd dat de volle maan in het sterrenbeeld Waterman staat. De volle maan in februari staat bekend om haar heldere licht. Volgens de overlevering maakt haar kracht datgene wat nog verborgen is wakker, zowel bij planten en dieren als bij mensen. In het Christendom wordt op 2 februari – precies 40 dagen na kerstmis- Maria Lichtmis gevierd. Marie Lichtmis is de Christelijke vertaling van het Keltische lichtfeest. Het is ook een vrouwenfeest dat Maria, de moeder van Jezus, als de draagster van het goddelijke licht op Aarde eert.

Grote schoonmaak

Voor we de lente echt kunnen verwelkomen doen we eerst afstand van de winter. Dit is van oudsher de tijd van de grote voorjaarsschoonmaak. We ruimen het huis op en maken alles schoon: de laatste decoraties van de winter en de kersttijd worden opgeruimd en weggeborgen. We branden salie om het huis te reinigen en in de tuin wordt volop gesnoeid om ruimte te scheppen voor nieuw leven. Om de lente alvast naar binnen te halen zetten we in huis takken van fruitbomen en forsythia neer. In februari wordt van oudsher ook het land geploegd en voorbereid op het zaaien.

Reiniging lichaam & geest

Niet alleen in huis, tuin en op het land vindt een ‘grote schoonmaak’ plaats, ook de reiniging van lichaam en geest horen van oudsher bij deze tijd. In het Christendom gaat de vastentijd op de eerste dag na Carnaval in en duurt 40 dagen – tot Pasen. Na het vele eten met de feestdagen en de zware winterkost reinigen we ons lichaam nu met kruiden, het eerste groen uit de moestuin, zaden en granen. Ook in jezelf kun je nu opruimen om alles wat je dit jaar wilt realiseren de ruimte te kunnen geven. Ga de natuur in, maak een wandeling en neem het nieuwe leven in je op. Ervaar het licht en de vruchtbaarheid om je heen en stel jezelf de vraag welke dromen en verlangens jij de ruimte wilt geven? Wat is ervoor nodig om die ruimte te creëren? Moet je eerst ergens afstand van doen, iets loslaten?

Persoonlijke wensen

Sta er eens bij stil wat je dit jaar bij jezelf zou willen zaaien. Je kunt dat doen met een ritueel, bijvoorbeeld door een potje of mooi schaaltje met het oergraan spelt te vullen als symbool voor jouw persoonlijke wensen. Zet het neer op een plek waar je het elke dag ziet, als stimulans om je nieuwe plannen levend te houden en je te herinneren aan waar het voor jou werkelijk om gaat. Spelt is een heel oude graansoort die al vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd. Ook bij Romeinse opgravingen werd spelt gevonden. Volgens de Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179), was het oergraan spelt het belangrijkste graangewas. Het is gezond en licht verteerbaar en zij adviseerde voor de jaarlijkse vastenperiode van lichaam en geest dan ook gekookte spelt en venkelthee. Van haar is de uitspraak ‘spelt maakt gezond bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijheid’.

Lekkers

Wij gebruiken het spelt niet alleen om onze nieuwe plannen de aandacht te geven, maar ook om er heerlijke en gezonde volkorenspelt crackers van te maken. Wie nog nooit zelf crackers of knäckebrot heeft gebakken, raad ik aan dat toch eens te proberen. Het is heel eenvoudig en het smaakt zoveel lekkerder dan als je het in de winkel koopt! De zaden en pitten die we voor de crackers en in de home made granola gebruiken, staan symbool voor nieuw leven. In deze tijd van het jaar zijn de bloedsinaasappels op hun hoogtepunt: fleur je ontbijt er vooral mee op. En omdat peterselie vaak dapper stand houdt in de winterse kruidentuin en bovendien vol goeds zit, maken we daar een reinigend drankje mee om je Imbolc-ontbijt compleet te maken.

Geniet van de prille lente!

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter