Lente/ Ontbijt

Volkorenspelt crackers – met venkelzaad & pompoenpitten

Wie nog nooit zelf crackers of knäckebrot heeft gebakken, raad ik aan dat toch eens te proberen. Het is heel eenvoudig en het smaakt zoveel lekkerder dan als je het in de winkel koopt! De zaden en pitten die ik gebruik, staan in deze tijd van het jaar symbool voor nieuw leven.

Receptuur, styling & fotografie: Natascha Boudewijn (verschenen in de serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine, editie ‘Imbolc’). 

Spelt is een heel oude graansoort die al vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd. Ook bij Romeinse opgravingen werd spelt gevonden. Volgens de Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179), was het oergraan spelt het belangrijkste graangewas. Het is gezond en licht verteerbaar en zij adviseerde voor de jaarlijkse vastenperiode van lichaam en geest dan ook gekookte spelt en venkelthee. Van haar is de uitspraak ‘spelt maakt gezond bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijheid’.

Volkorenspelt crackers met venkelzaad & pompoenpitten

Print recept
Voor: voor ca 8 lange crackers (1 bakplaat) Bereidingstijd: ca 1 uur (15 min voorbereiding en 45 min bakken)

Ingredients

  • 75 g volkoren speltmeel
  • 40 g havermeel
  • 25 g sesamzaadjes
  • 25 g pompoenpitten
  • 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 1,5 el olijfolie
  • 200 ml niet bruisend mineraalwater
  • voor de garnering
  • 1 el venkelzaad
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 el pompoenpitten

Instructions

1

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

2

Meng alles behalve de ingrediënten voor de garnering in een ruime kom. Roer goed door met een pollepel

3

Bekleed een bakblik met bakpapier. Spreid het deeg met een deegschraper (of spatel) zo dun mogelijk uit over het bakblik. Pas op dat er geen gaten in het deeg ontstaan.

4

Strooi de ingrediënten van de garnering over het deeg.

5

Zet 10 minuten in de oven, één stand onder het midden. Haal dan uit de oven en snijd voorzichtig met een scherp mes in langwerpige crackers.

6

Zet terug in de oven en bak in ca 35 minuten gaar.

7

Laat afkoelen op een rek en bewaar in een afgesloten doos.

 

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter