Winacties kook- en spirituele boeken

Winactie ‘Vegetarisch het jaar door’ van Anna Jones!

Het allereerste kookboek dat ik dit jaar mag weggeven in de winactie, is wel meteen iets heel bijzonders. De Britse Anna Jones bracht onlangs één van de beste vegetarische kookboeken uit die er zijn. En dat zeg ik niet snel. Vorig jaar verscheen het in Groot Brittannië onder de titel ‘The modern cook’s year’. Fontaine uitgevers bracht het vervolgens in het Nederlands uit onder de titel: ‘Vegetarisch het jaar door’.

Seizoenen centraal

Waarom ik het één van de beste vegetarische kookboeken vindt die tot nu toe zijn verschenen? Omdat dit boek niet alleen de seizoenen volgt, maar zelfs binnen de seizoenen verschillende periodes onderscheidt bijvoorbeeld. Zo is er niet alleen ‘lente’, maar ‘tekenen van lente’ en ‘de eerste warme dagen’. Wie groenten, kruiden en fruit als het belangrijkste onderdeel van de maaltijd beschouwt, weet namelijk dat er binnen één seizoen een heel verschillend aanbod van verse ingrediënten is. In het begin van de lente groeien er heel andere gewassen dan aan het eind van dit seizoen. Ook ‘het begin van het jaar’ kreeg een eigen hoofdstuk. De seizoenen zie je nog steeds weinig in bijvoorbeeld kookmagazines en andere vegetarische boeken. Juist door te eten volgens het seizoen, draag je enorm bij aan het milieu. Je eet immers wat bij jou in de buurt is gegroeid, onder invloed van de zon, de wind, de regen en de maan. Het voedsel hoeft niet ver te worden vervoerd. Het is bovendien gezonder voor je, want de verse, pas geoogste ingrediënten zitten dan nog vol goeds.

Meer dan 250 recepten

Maar terug naar mijn uitspraak dat ik dit één van de beste vegetarische boeken vindt. Waarom nog meer? Het boek is ontzettend dik, echt een bijbel, er staan meer dan 250 (!!) vegetarische recepten in waarvan een groot deel is voorzien van prachtig beeld. Kijk maar eens hier, om een indruk te krijgen van hoe dat er dan uitziet. De recepten zijn verrassend en origineel, en er staan ook ‘klassiekers’ in. Ze worden afgewisseld met overzichten van allerhande interessante weetjes, bijvoorbeeld ‘platbrood- een smaakoverzicht’, of ‘Groentebarbecues’ en ‘Braadsleegerechten’, waar Anna in duidelijke stappen uitlegt waar een lekker braadsleegerecht uit is opgebouwd, zodat je zelf met jouw eigen smaak aan de slag kunt. Het is dus een boek dat zowel in kwaliteit als in kwantiteit van gerechten, toepassingen en mogelijkheden in de vegetarische keuken uitblinkt. Er is zelfs aandacht besteed aan het dekken van de tafel, met tips voor het vinden van antiek. Perfect. We eten ook met onze ogen immers en maar al te vaak wordt dat vergeten en eten we alles snel, snel op.

Soulmate

Anna Jones voelt voor mij als een echte soulmate, met dezelfde visie op wat lekker eten is, met een hoofdrol voor seizoensgroenten, -kruiden en -fruit, ze gebruikt ook eetbare bloemen, besteedt aandacht aan de herkomst van haar eten, aan een zorgvuldige bereiding, aan de details en de omgeving waarin je je kostbare eten en drinken tot je neemt. Zij wil mensen juist niet overtuigen om vegetarisch of vegan te eten, zij wil verleiden met lekker en makkelijk te bereiden eten. Zij woonde tot haar 7e in Californië, waar ze met haar ouders vaak terugkwam gedurende haar jeugd, om haar tante te bezoeken die in San Francisco woonde. Daar waren in die tijd al veel vegetarische restaurants en café’s, met een overvloed aan verse producten. Dat fascineerde haar als kind al. Eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk (als gevolg van haar vaders werk), werd ze geconfronteerd met de typische ‘vlees en twee groenten’ op het bord, zoals wij dat in Nederland ook kenden. Na een job in de financiële PR, waar ze het niet naar haar zin had, reageerde ze op een advertentie om stage te lopen bij Jamie Oliver’s toen net gelanceerde Fifteen. Ze werd al snel lid van zijn team en ontwikkelde zich tot ‘the voice of modern vegetarian cooking’. Anna woont met haar lief en jonge zoontje Hackney, Londen en heeft ook een heerlijke column in de Guardian. Interesse? Klik hier.

Vegetarisch het jaar door 

Anna Jones
476 pagina’s
Prijs € 37,-
Fontaine Uitgevers


W I N A C T I E

maak kans op dit lekkere boek!

Ik mag een exemplaar van dit boek verloten! Wil jij winnen? Doe dan mee! Wat moet je doen? Heel eenvoudig:

 1. Abonneer je hiernaast op mijn gratis nieuwsbrief, die je volgens het ritme van de seizoenen ontvangt (als je al abonnee bent kun je deze stap overslaan!)
 2. Plaats hieronder een reactie en vertel waarom jij het boek zo graag wilt winnen. Vergeet niet om je mailadres in te vullen – de winnaar krijgt het blije nieuws namelijk via de mail:-)

De actie loopt tot en met vrijdag 1 maart 2019. Het is voor mij helaas niet meer mogelijk op elke reactie individueel te reageren, maar ik lees de reacties natuurlijk wel met aandacht en wil jullie hierbij allemaal van harte danken voor de moeite die je neemt om mee te doen!

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply
  Dagmar
  28 januari 2019 at 20:13

  Hoe maak ik van elke dag ‘n groen feestje? Dat is best lastig voor mij. Zonder verantwoordelijk te zijn voor de dood van een lief beestje? Met zo’n maal zijn de kinderen en ik alle drie blij. Graag zou ik met dit kookboek leren hoe ik mijn twee meiden kan verrassen. Ik ken Anna’s kookstijl totaal nog niet. De Vega recepten zouden prima bij ons passen! En is er aan tafel niet langer verdriet. Moeders zit ook niet meer met haar handen in der haar. Krijgt spontaan een meltdown op leeftijd. Van hoe maak ik verrukkelijk vegetarisch voedsel klaar?! 1 Maart duurt gelukkig geen eeuwigheid. Daarna hoop ik op een verrassende mail. Vandaar dat ik als dichter, hier even mijn hart neer kweel.

  • Reply
   Patty H
   2 februari 2019 at 23:24

   vegetarisch ik ben het niet
   maar ben er wel heel erg bewust van dat vlees eten niet echt de wereld ten goede komt
   wij eten nu 2 keer per week geen vlees
   dat omdat ik het vaak toch lastig vind om gezond vegetarisch te eten
   alleen groente is niet genoeg
   dus daarom doe ik mee misschien kunnen wij dan van 2 keer 4 maken en toch wat bewuster met onszelf dieren en de planeet omgaan

 • Reply
  Paula
  29 januari 2019 at 18:04

  Wat een fantastisch boek om te winnen lijkt me dit. Het spreekt me erg aan om recepten via de seizoenen in te delen, en ik zou hier heel graag meer van willen lezen en maken natuurlijk.

 • Reply
  Anita H.
  30 januari 2019 at 01:10

  Ik ben géén vegetariër, laat staan een veganist. Een zwakte vind ik zelf. Soms mis ik gewoon toch wel het vlees of de vis bij de avondmaaltijden. Maar ik eet het zo weinig mogelijk. Ik ben er ook van overtuigd dat het veel gezonder is om de dierlijke producten weg te laten. Misschien kan dit boek mij ervan overtuigen dat eten bereiden op vegetarische wijze, net zo smakelijk / gevarieerd kan uitpakken. Sowieso hebben kookboeken altijd mijn interesse. Ik vind het fijn om nieuwe inspiratie op te doen.

 • Reply
  Myrthe
  1 februari 2019 at 10:59

  Ik zou graag bewuster willen leven met de natuur en ik denk dat dat goed kan door meer vega te eten en gebruik te maken van seizoensgroenten. Ik heb alleen nog zo’n (hand)boek nodig om mij te helpen met deze elementen samen te brengen in de vorm van goede groene recepten :).

 • Reply
  Jojo
  1 februari 2019 at 13:56

  De drempel was tot nu toe te hoog om vegetarisch te gaan koken, zou het me met die Prachtige Boek dan wel lukken om inspiratie te krijgen ? Ik ga heel hard duimen, voor deze mooie kans.

 • Reply
  Barbara
  1 februari 2019 at 14:25

  Ik doe graag mee voor mijn vegetarische dochter om haar te verrassen met een mooi kookboek. Ze is gek op koken maar wel altijd een receptje, aardappel vetgavlees en groente is te saai, dat mag ik doen haha…

 • Reply
  Heleen
  1 februari 2019 at 15:07

  Dit klinkt als een fantastich boek! Én met de seizoenen mee eten én vega, allebei zorgen ze voor minder impact op het milieu. Dit jaar krijg ik voor het eerst een moestuin en zou graag daar een groot gedeelte van het jaar van willen eten, zodat mijn ecologische voetprint kleiner word! Inspiratie qua vega recepten zijn meer dan welkom 🙂

 • Reply
  m chen
  1 februari 2019 at 19:05

  Om meer inspiratie op te kunnen doen voor lekkere gerechten!

 • Reply
  Ina Keijzer
  1 februari 2019 at 19:57

  Inspiratie van vegatarische recepten is van harte welkom. Het lijkt mij een heel geschikt boek om eens heerlijk mee aan de slag te gaan!

 • Reply
  Frederieke Brands
  1 februari 2019 at 20:12

  Geweldig! Ik ben nieuw als vegetarier en mijn eigen recepten worden een beetje eentonig. Dus nieuwe ideeën zijn erg welkom!

 • Reply
  neeltje van der stap
  1 februari 2019 at 21:26

  ik ben echt toe aan nieuwe vegatarische recepten, en hier staan er 250 in !!! dat wordt nog moeilijk kiezen, heerlijk !!!

 • Reply
  Nina
  1 februari 2019 at 21:28

  Net begonnen met vegatarisch eten . Dus nog zoekend en kan zeker nog inspiratie gebruiken. Beter voor het milieu. Dit boek gaat zeker zorgen dat ik het volhoudt. # duimen.

 • Reply
  Jorine
  1 februari 2019 at 21:32

  Ik heb vorige jaar mee gedaan met de week van de vegetariër en eet sindsdien maximaal 1x per week vlees. Het was even wennen, maar nu mis ik vlees helemaal niet meer! Inspiratie voor nieuwe heerlijke gerechten om mezelf en mijn omgeving te verrassen zijn altijd welkom!

 • Reply
  Nina Mol
  2 februari 2019 at 05:15

  Ik doe erg graag mee! Ik ben al voorzichtig bezig om vlees te schrappen van mijn menu….nu nog de rest waar dierlijke toevoegingen in zitten 🙂

 • Reply
  Margo
  2 februari 2019 at 09:49

  Er zijn heel veel redenen om vegetarisch te gaan eten. Ik heb nu een paar keer groenten zonder vlees/vis gegeten. Het heeft me heerlijk gesmaakt en ik heb mijn stukje vis/vlees niet gemist. Ik moet wel zegen dat mijn vriend ook heerlijk kan koken, dus dat heeft zeker mee geholpen. Ik wil nu graag vaker vegetarische gerechten gaan eten. Ik denk dat dit boek mijn vriend (en mij) veel inspiratie kan bieden.

 • Reply
  Bea
  2 februari 2019 at 11:50

  Ik ben er achter gekomen, dat een goed bereide maaltijd zonder vlees of vis ook ontzettend lekker kan zijn. Ik was er eerlijk gezegd verbaasd over, maar dus ook aangenaam verrast. Vandaar dat ik heel graag inspiratie wil halen uit dit boek.

 • Reply
  Tessa v
  2 februari 2019 at 14:13

  Ik ben nog niet zo lang vegetariër en op dit moment op zoek naar goede kookboeken, daarom zou dit boek super van pas komen

 • Reply
  Marieke
  2 februari 2019 at 14:49

  Wat lijkt mij dit een fijn boek. Samen met mijn kleinkinderen koken op een gezonde manier! Heel graag!

 • Reply
  marij brand
  2 februari 2019 at 15:40

  ben momenteel flexetarier… maar zou graag helemaal vegetarisch willen worden, hoe pak ik dit aan. Dit lijkt me erg handig

 • Reply
  Jeanne
  2 februari 2019 at 15:54

  Ik heb bij een vriendin vegetarisch gegeten en het was echt heerlijk. Ik miste echt geen vlees. Ik zou graag ook zelf vaker vegetarish willen koken. En ik hoop dat er heerlijke recepten in staan 🙂

 • Reply
  René
  2 februari 2019 at 16:24

  Ik kook regelmatig vegetarisch en hoop leuke nieuwe recepten uit te kunnen proberen.

 • Reply
  Riette
  2 februari 2019 at 20:21

  Het lijkt me een heerlijk boek waar mijn dromen werkelijkheid worden en geen illusies zijn

 • Reply
  Ruud
  3 februari 2019 at 00:42

  Een boek voor mij als vleeseter! Huh, zie ik je denken.. Waarom dan? Nou, mijn vrouw is vegetarisch en ik wil haar ook wel eens wat anders voorschotelen als de standaard pasta’s! En voor mij maak ik dan wel wat anders klaar. Of gewoon een lapje vlees erbij! 🙂

 • Reply
  Josje
  3 februari 2019 at 05:52

  Omdat ik bezig ben met mijzelf een vegetarische levensstijl aan te leren en daarbij kan ik de hulp van dit kookboek goed gebruiken!!!

 • Reply
  AnnaB
  3 februari 2019 at 08:20

  Ik wil mijn vriend overtuigen om meer vegetarisch te eten,met lekkere recepten hoop ik dat het lukt

 • Reply
  Marina
  3 februari 2019 at 09:32

  Ik kan wel wat nieuwe recepten gebruiken haha, ik merk dat ik constant met dezelfde gerechten aan kom zetten. Tijd voor wat inspiratie!

 • Reply
  jozef victor
  3 februari 2019 at 11:14

  Ik zou graag wat meer informatie krijgen in verband met vegetarisch koken,daarom is meedoen aan deze prijskamp een goed idee.
  Ziet er een prachtig boek uit.

 • Reply
  Danielle
  3 februari 2019 at 16:35

  Sinds het nieuwe jaar probeer ik meer vegetarisch te eten. Het is goed voor jezelf en voor het milieu. Een paar goede recepten kan ik nog wel gebruiken om het leuk te houden 🙂

 • Reply
  Anneliese de Waal
  3 februari 2019 at 16:50

  Ik eet veel vegetarisch, zou dit kookboek graag willen gebruiken om nieuwe recepten uit te proberen, ben heel erg benieuwd naar het kookboek.

 • Reply
  Will Langenberg
  3 februari 2019 at 22:45

  Zou ook graag weten hoe het is om gezonder te eten met vegetarische recepten.
  We eten nu al niet veel vlees meer, misschien 2x per week.
  Zou daar wel helemaal mee willen stoppen, want er zijn zoveel vleesvervangers, die net zo lekker zijn.
  De vegetarische rookworst ga ik deze week proberen, ben benieuwd.
  Heel graag doe ik mee voor dit kookboek.
  Ik volg op Bloglovin voor het eerst en doe graag mee.

 • Reply
  Marian
  3 februari 2019 at 23:51

  Ik vind het fijn om vegetarische recepten voor het hele jaar te hebben, tis soms zo moeilijk om te bedenken wat er gegeten gaat worden! En seizoenseten is natuurlijk ideaal.

 • Reply
  marijksels
  8 februari 2019 at 23:05

  Oh wauw wat lijkt me dit een heerlijk en eerlijk boek! Mee met de seizoenen, lekker groen. Ik probeer zoveel mogelijk vega en/of vegan te eten, maar oh vind het vaak nog zo lastig om dan aan m’n eiwitten te komen en om variatie aan te brengen in de maaltijden. Inspiratie is zooo welkom! En ja, koken uit een boek is gewoon het leukst 😉

 • Reply
  pita
  10 februari 2019 at 21:54

  Een flexitarier die bij gebrek aan inspiratie nog wel eens naar een worstje grijpt, met dit boek kan ik hopelijk de stap naar volledig vegetarisch wel maken!

 • Reply
  Joseph
  12 februari 2019 at 21:57

  Koken met groente in de hoofdrol is iets waar ik steeds meer schik in krijg. Ik ben nu al een tijd verantwoordelijk voor het eten dat hier op tafel komt. En dat is iets waar ik minder de “bibberatie” over heb. Heb vandaag een salade met druiven gemaakt. Zeer geslaagd, als ik dat mag zeggen. Maar ik dwaal af, we eten inmiddels tot mijn grote geluk weer met smaak. Het lijkt me daarom heerlijk om het hele jaar door Vegetarisch te kunnen koken. En steeds een nieuw recept te maken uit dit bijzondere kookboek, dus ik doe graag mee.

 • Reply
  Angela
  14 februari 2019 at 17:06

  Ik heb alle zakjes met zaden al weer klaar liggen en kan niet wachten om te gaan zaaien voor mijn eigen moestuin. Hoe mooi zou het zijn om met inspiratie uit dit boek straks met mijn eigen groenten aan de slag te kunnen gaan.

 • Reply
  Ine Josten
  15 februari 2019 at 09:28

  Ik kook al veel groente maar kan altijd wel meer recepten gebruiken .

 • Reply
  Corine
  15 februari 2019 at 15:00

  Dit vegetarische boek klinkt als een echte must have! Zodra ik de titel ‘Vegetarisch het jaar door’ las, wist ik, “dit wil ik”. En dan bedoel ik dat het een diep verlangen in mij is om veel vaker vegetarisch te eten en van het seizoen. Het fijne aan eten volgens de seizoenen is dat het past bij dat moment van het jaar. Aardbeien in de zomer vind ik lekker bijvoorbeeld, maar in de winter smaken ze me minder. Net zoals boerenkool in de zomer minder smaakt dan in de winter.
  Samen eten is voor mij een hoogtepunt van de dag en het bereiden van een maaltijd maakt daar, voor mij, onderdeel van uit. In de winkel trekken seizoensgroenten geregeld mijn aandacht en raak ik enthousiast bij het idee om er een lekker gerecht mee te maken. Om vervolgens thuis met mijn handen in het haar te zitten hoe deze groente lekker te combineren en ze groot onrecht aan doe door ze te laten verpieteren. Zonde natuurlijk. Dat is met dit boek zeker afgelopen!
  Bovendien lijkt het mij fantastisch om meer kennis te vergaren over welke wilde bloemen en planten eetbaar zijn. Ik zie mezelf al vol vertrouwen in het wild een lunch aan lekkernijen bij elkaar plukken of kruiden voor het avondeten of de thee en dan terloops een paar paddenstoelen erbij. En dat ik dan de goede van de giftige weet te onderscheiden. Geweldig.
  Tot slot word ik graag verleid tot lekker en makkelijk bereiden van eten en dat lijkt me geen enkel probleem met dit bijzondere en inspirerende kookboek.

 • Reply
  Tanja van Hattum
  18 februari 2019 at 11:37

  Ik eet vanaf mijn 8e geen vlees meer, maar mijn gezin wil niet vega eten. Misschien kan ik met behulp van dit boek ze overtuigen.

 • Reply
  Patricia
  18 februari 2019 at 21:22

  Ik ben al zo lang vegetariër, kan momenteel wel wat nieuwe inspiratie gebruiken. 🙂 En anderen vervolgens ook weer inspireren tijdens de voedingcoaching sessies die ik geef. Xx

 • Reply
  Machteld
  18 februari 2019 at 21:22

  Ik wil graag dit boek winnen, zodat ik het niet bij de bieb hoef te lenen, zoals ik ook met haar andere boeken doe. Ik blij, de personen voor wie ik Jones’ recepten kook blij, en mijn mede-biebgenoten blij dat dit boek tenminste niet telkens uitgeleend of gereserveerd is door mij;).

 • Reply
  Petra van strien
  18 februari 2019 at 21:22

  Anna jones-aktie
  met de seizoenen mee eten..hoop geinspireerd te worden om nog meer mijn tuintje van mijn seniorenwoning eetbaar te maken..zou het boek graag willen ontvangen..

 • Reply
  Ann Janssens
  18 februari 2019 at 21:44

  Als grote fan van Anna Jones doe ik heel graag mee om mijn kinderen met nóg meer culinaire, vegetarische creaties te verrassen. Op hoop van zegen! ????

 • Reply
  Gritta
  18 februari 2019 at 21:49

  Ik ben erg benieuwd naar het kookboek en in hoeverre de groente-boodschappen – of de inspiratie voor de moestuin – dan ook een oplossing voor de plastic-verpakking zou kunnen bevatten (dus minder vleesvervangers kopen).

 • Reply
  Leonie
  18 februari 2019 at 22:14

  Ik heb het boek al eens door gebladerd en het is prachtig! Steeds vaker heb ik moeite met het eten van vlees en steeds meer experimenteer ik met groenten. Ik kan het kookboek goed gebruiken om in mijn workshops mensen te inspireren om te experimenteren met groentes, want ja Natascha, jij hebt mij weer geïnspireerd om mensen samen te brengen aan tafel.

 • Reply
  Sara
  19 februari 2019 at 09:52

  Zelf eet ik al jaren vega maar mijn partner is een verslaafde vleeseter.
  Graag wil ik opnieuw proberen hem op het vega-pad helpen met dit inspirerende kookboek!

 • Reply
  Andrea
  19 februari 2019 at 14:40

  Zo leuk! Het boek lijkt me fantastisch door de focus op (seizoens)groente. Ik ben super benieuwd naar de invulling van de groentebarbecue! Fingers crossed ????????Liefs, Andrea

 • Reply
  Linda Petri
  19 februari 2019 at 14:52

  Ik ben foodie en “flexitarier” en hou van mooie koekboeken bvb. de boeken van Natascha 😉 , ik ben benieuwd naar dit boek. Groetjes

 • Reply
  Marlies Mersch
  20 februari 2019 at 07:36

  Het lijkt me een fantastisch boek! Wanneer ik het recept lees van de aardappelsoep krijg ik meteen zin om het te maken.. ga ik straks dan maar doen.

 • Reply
  Susan Ferwerda
  24 februari 2019 at 17:40

  Ik heb een discussie met mijn man gehad omdat wij te veel vlees eten. Dus vind dit boek heel nuttig om meer vegetarische recepten te denken.

 • Laat een reactie achter