Winacties kook- en spirituele boeken

Winactie ‘Vegetarisch het jaar door’ van Anna Jones!

Het allereerste kookboek dat ik dit jaar mag weggeven in de winactie, is wel meteen iets heel bijzonders. De Britse Anna Jones bracht onlangs één van de beste vegetarische kookboeken uit die er zijn. En dat zeg ik niet snel. Vorig jaar verscheen het in Groot Brittannië onder de titel ‘The modern cook’s year’. Fontaine uitgevers bracht het vervolgens in het Nederlands uit onder de titel: ‘Vegetarisch het jaar door’.

Seizoenen centraal

Waarom ik het één van de beste vegetarische kookboeken vindt die tot nu toe zijn verschenen? Omdat dit boek niet alleen de seizoenen volgt, maar zelfs binnen de seizoenen verschillende periodes onderscheidt bijvoorbeeld. Zo is er niet alleen ‘lente’, maar ‘tekenen van lente’ en ‘de eerste warme dagen’. Wie groenten, kruiden en fruit als het belangrijkste onderdeel van de maaltijd beschouwt, weet namelijk dat er binnen één seizoen een heel verschillend aanbod van verse ingrediënten is. In het begin van de lente groeien er heel andere gewassen dan aan het eind van dit seizoen. Ook ‘het begin van het jaar’ kreeg een eigen hoofdstuk. De seizoenen zie je nog steeds weinig in bijvoorbeeld kookmagazines en andere vegetarische boeken. Juist door te eten volgens het seizoen, draag je enorm bij aan het milieu. Je eet immers wat bij jou in de buurt is gegroeid, onder invloed van de zon, de wind, de regen en de maan. Het voedsel hoeft niet ver te worden vervoerd. Het is bovendien gezonder voor je, want de verse, pas geoogste ingrediënten zitten dan nog vol goeds.

Meer dan 250 recepten

Maar terug naar mijn uitspraak dat ik dit één van de beste vegetarische boeken vindt. Waarom nog meer? Het boek is ontzettend dik, echt een bijbel, er staan meer dan 250 (!!) vegetarische recepten in waarvan een groot deel is voorzien van prachtig beeld. Kijk maar eens hier, om een indruk te krijgen van hoe dat er dan uitziet. De recepten zijn verrassend en origineel, en er staan ook ‘klassiekers’ in. Ze worden afgewisseld met overzichten van allerhande interessante weetjes, bijvoorbeeld ‘platbrood- een smaakoverzicht’, of ‘Groentebarbecues’ en ‘Braadsleegerechten’, waar Anna in duidelijke stappen uitlegt waar een lekker braadsleegerecht uit is opgebouwd, zodat je zelf met jouw eigen smaak aan de slag kunt. Het is dus een boek dat zowel in kwaliteit als in kwantiteit van gerechten, toepassingen en mogelijkheden in de vegetarische keuken uitblinkt. Er is zelfs aandacht besteed aan het dekken van de tafel, met tips voor het vinden van antiek. Perfect. We eten ook met onze ogen immers en maar al te vaak wordt dat vergeten en eten we alles snel, snel op.

Soulmate

Anna Jones voelt voor mij als een echte soulmate, met dezelfde visie op wat lekker eten is, met een hoofdrol voor seizoensgroenten, -kruiden en -fruit, ze gebruikt ook eetbare bloemen, besteedt aandacht aan de herkomst van haar eten, aan een zorgvuldige bereiding, aan de details en de omgeving waarin je je kostbare eten en drinken tot je neemt. Zij wil mensen juist niet overtuigen om vegetarisch of vegan te eten, zij wil verleiden met lekker en makkelijk te bereiden eten. Zij woonde tot haar 7e in Californië, waar ze met haar ouders vaak terugkwam gedurende haar jeugd, om haar tante te bezoeken die in San Francisco woonde. Daar waren in die tijd al veel vegetarische restaurants en café’s, met een overvloed aan verse producten. Dat fascineerde haar als kind al. Eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk (als gevolg van haar vaders werk), werd ze geconfronteerd met de typische ‘vlees en twee groenten’ op het bord, zoals wij dat in Nederland ook kenden. Na een job in de financiële PR, waar ze het niet naar haar zin had, reageerde ze op een advertentie om stage te lopen bij Jamie Oliver’s toen net gelanceerde Fifteen. Ze werd al snel lid van zijn team en ontwikkelde zich tot ‘the voice of modern vegetarian cooking’. Anna woont met haar lief en jonge zoontje Hackney, Londen en heeft ook een heerlijke column in de Guardian. Interesse? Klik hier.

Vegetarisch het jaar door 

Anna Jones
476 pagina’s
Prijs € 37,-
Fontaine Uitgevers


W I N A C T I E

maak kans op dit lekkere boek!

Ik mag een exemplaar van dit boek verloten! Wil jij winnen? Doe dan mee! Wat moet je doen? Heel eenvoudig:

 1. Abonneer je hiernaast op mijn gratis online magazine dat je elk seizoen ontvangt (als je al abonnee bent kun je deze stap overslaan!)
 2. Plaats hieronder een reactie en vertel waarom jij het boek zo graag wilt winnen. Vergeet niet om je mailadres in te vullen – de winnaar krijgt het blije nieuws namelijk via de mail:-)

De actie loopt tot en met vrijdag 1 maart 2019. Het is voor mij helaas niet meer mogelijk op elke reactie individueel te reageren, maar ik lees de reacties natuurlijk wel met aandacht en wil jullie hierbij allemaal van harte danken voor de moeite die je neemt om mee te doen!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Dagmar
  28 januari 2019 at 20:13

  Hoe maak ik van elke dag ‘n groen feestje? Dat is best lastig voor mij. Zonder verantwoordelijk te zijn voor de dood van een lief beestje? Met zo’n maal zijn de kinderen en ik alle drie blij. Graag zou ik met dit kookboek leren hoe ik mijn twee meiden kan verrassen. Ik ken Anna’s kookstijl totaal nog niet. De Vega recepten zouden prima bij ons passen! En is er aan tafel niet langer verdriet. Moeders zit ook niet meer met haar handen in der haar. Krijgt spontaan een meltdown op leeftijd. Van hoe maak ik verrukkelijk vegetarisch voedsel klaar?! 1 Maart duurt gelukkig geen eeuwigheid. Daarna hoop ik op een verrassende mail. Vandaar dat ik als dichter, hier even mijn hart neer kweel.

 • Reply
  Paula
  29 januari 2019 at 18:04

  Wat een fantastisch boek om te winnen lijkt me dit. Het spreekt me erg aan om recepten via de seizoenen in te delen, en ik zou hier heel graag meer van willen lezen en maken natuurlijk.

 • Reply
  Anita H.
  30 januari 2019 at 01:10

  Ik ben géén vegetariër, laat staan een veganist. Een zwakte vind ik zelf. Soms mis ik gewoon toch wel het vlees of de vis bij de avondmaaltijden. Maar ik eet het zo weinig mogelijk. Ik ben er ook van overtuigd dat het veel gezonder is om de dierlijke producten weg te laten. Misschien kan dit boek mij ervan overtuigen dat eten bereiden op vegetarische wijze, net zo smakelijk / gevarieerd kan uitpakken. Sowieso hebben kookboeken altijd mijn interesse. Ik vind het fijn om nieuwe inspiratie op te doen.

 • Reply
  Myrthe
  1 februari 2019 at 10:59

  Ik zou graag bewuster willen leven met de natuur en ik denk dat dat goed kan door meer vega te eten en gebruik te maken van seizoensgroenten. Ik heb alleen nog zo’n (hand)boek nodig om mij te helpen met deze elementen samen te brengen in de vorm van goede groene recepten :).

 • Reply
  Jojo
  1 februari 2019 at 13:56

  De drempel was tot nu toe te hoog om vegetarisch te gaan koken, zou het me met die Prachtige Boek dan wel lukken om inspiratie te krijgen ? Ik ga heel hard duimen, voor deze mooie kans.

 • Reply
  Barbara
  1 februari 2019 at 14:25

  Ik doe graag mee voor mijn vegetarische dochter om haar te verrassen met een mooi kookboek. Ze is gek op koken maar wel altijd een receptje, aardappel vetgavlees en groente is te saai, dat mag ik doen haha…

 • Reply
  m chen
  1 februari 2019 at 19:05

  Om meer inspiratie op te kunnen doen voor lekkere gerechten!

 • Reply
  Riette
  2 februari 2019 at 20:21

  Het lijkt me een heerlijk boek waar mijn dromen werkelijkheid worden en geen illusies zijn

 • Reply
  AnnaB
  3 februari 2019 at 08:20

  Ik wil mijn vriend overtuigen om meer vegetarisch te eten,met lekkere recepten hoop ik dat het lukt

 • Reply
  Joseph
  12 februari 2019 at 21:57

  Koken met groente in de hoofdrol is iets waar ik steeds meer schik in krijg. Ik ben nu al een tijd verantwoordelijk voor het eten dat hier op tafel komt. En dat is iets waar ik minder de “bibberatie” over heb. Heb vandaag een salade met druiven gemaakt. Zeer geslaagd, als ik dat mag zeggen. Maar ik dwaal af, we eten inmiddels tot mijn grote geluk weer met smaak. Het lijkt me daarom heerlijk om het hele jaar door Vegetarisch te kunnen koken. En steeds een nieuw recept te maken uit dit bijzondere kookboek, dus ik doe graag mee.

 • Reply
  Petra van strien
  18 februari 2019 at 21:22

  Anna jones-aktie
  met de seizoenen mee eten..hoop geinspireerd te worden om nog meer mijn tuintje van mijn seniorenwoning eetbaar te maken..zou het boek graag willen ontvangen..

 • Laat een reactie achter