Winacties kook- en spirituele boeken

Winactie ‘De eenvoud van aandacht’ van Cathelijne Esser!

Wat een heerlijk boek van journalist Cathelijne Esser! Wie behoefte heeft aan het verfijnen van luisteren is bij haar aan het juiste adres. ‘Beroepsluisteraar’ Cathelijne neemt je aan de hand van zeven sporen mee op reis om verfijnder te leren luisteren naar jezelf, naar anderen, je leefomgeving en de natuur. Want met aandacht luisteren doe je niet alleen met je oren. Echt luisteren doe je vanuit je hart. Deep listening zoals dat in het Engels zo prachtig heet.

Teckel

De schrijfster is opgegroeid met een teckel. Dat zijn goede speurneuzen, daarom heten ze ook ‘dashonden’. Ze werden vroeger op de jacht naar dassen ingezet. Cathelijne: “Honden luisteren in de eerste plaats naar zichzelf en leven in het moment, ze nemen ook besluiten in het moment. En hun instinct helpt ze te vinden wat ze nodig hebben om het vege lijf te voeden en beschermen”. Tegen de speurneuzen van honden kunnen we als mens nooit op, maar we zijn wel tot een veel verfijnder luisteren in staat dan we weten. Helaas zijn wij mensen dat grotendeels verleerd. Dit gegeven maakte Cathelijne nieuwsgierig naar het fenomeen luisteren, “een gave die ons leven als geheel raakt”, zoals zij dat beschrijft. Haar nieuwsgierigheid leidde haar naar leraren en leringen die luisteren holistisch benaderen, als een grondhouding met invloed op alles in het leven. De teckel komt ook speels terug in de vormgeving: zowel op de cover als bovenaan de pagina’s van het boek begeleidt de speurneus je op je reis.

Knap bedacht

Omdat er zoveel verschillende richtingen zijn om verfijnder te leren luisteren, neemt Cathelijne je in dat woud aan mogelijkheden op een prettige manier over zeven sporen mee op reis. Deze indeling is knap bedacht – zo wordt dit veelomvattende thema samengebracht tot een inspirerende en luchtige tocht, die je dan weer aan het denken zet, dan weer inzichten biedt, je fantasie prikkelt, en je laat glimlachen van herkenning bij het lezen van de belevingswereld van de auteur. Het boek inspireert om met meer aandacht naar je lichaam te luisteren, naar je creativiteit en flow, naar dat wat ogenschijnlijk ‘toevallig’ op  je pad komt en naar je hart. Het bevat zowel briljante passages van de schrijfster zelf, als interessante zienswijzen van anderen, afgewisseld met feiten en oefeningen of vragen die je jezelf kunt stellen. Achterin het boek vind je een overzicht van interessante boeken over luisteren en de bronnen waaruit Cathelijne tijdens haar onderzoek putte.

Dierbaar

Voor mij persoonlijk maakt het feit dat Cathelijne ‘in hetzelfde straatje over vergelijkbare onderwerpen’ schrijft, zoals ze dat zelf ook zo mooi verwoordde in onze mailwisseling, dit boek des te dierbaarder. Niet alleen opent ze net als ik in mijn Het kleine shinrin-yoku boek met een prachtig citaat van Herman Hesse, ze heeft ook Jaap Voigt’s ‘Leven en werken volgens het ritme van de seizoenen’ als inspiratie om haar te begeleiden op haar pad. Het is altijd fijn gelijkgestemden te vinden, die het leven kennelijk op een vergelijkbare manier ervaren. Juist de eigen en unieke manier waarop een gelijkgestemde zijn of haar inspiratie met anderen deelt, verrast en maakt je blij.

De eenvoud van aandacht 

Cathelijne Esser
222 pagina’s
Prijs € 17,50
Uitgeverij Scriptum


W I N A C T I E

maak kans op dit inspirerende boek!

Ik mag een exemplaar van dit boek verloten! Wil jij winnen? Doe dan mee! Wat moet je doen? Heel eenvoudig:

 1. Abonneer je hiernaast op mijn gratis online magazine dat je elk seizoen ontvangt (als je al abonnee bent kun je deze stap overslaan!)
 2. Plaats hieronder een reactie en vertel waarom jij het boek zo graag wilt winnen. Vergeet niet om je mailadres in te vullen – de winnaar krijgt het blije nieuws namelijk via de mail:-)

De actie loopt tot en met vrijdag 1 maart 2019. Het is voor mij helaas niet meer mogelijk op elke reactie individueel te reageren, maar ik lees de reacties natuurlijk wel met aandacht en wil jullie hierbij allemaal van harte danken voor de moeite die je neemt om mee te doen!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Marjon Nooij/Truusje Truffel
  29 januari 2019 at 22:25

  Ha Natascha,
  Dolgraag maak ik kans op ‘De eenvoud van aandacht’ van Cathelijne Esser. Haar schrijfstijl is enthousiasmerend en wie wil er nou niet beter leren luisteren? Ik zou heel graag, aan de hand van haar tekst, ook beter naar mezelf leren luisteren.

 • Reply
  Schiergroen
  30 januari 2019 at 23:20

  Wat klinkt dit interessant! Graag ga ik deze ontdekkingsreis aan 🙂 het zal na 33 jaar toch wel eens tijd worden om naar mijn echte ik te luisteren. En vooral het ‘wat jij zoekt, is dichterbij dan je denkt.’ Tja, ik weet het maar ik kan het niet altijd vinden of kijk er finaal overheen. Ik ben nieuwsgierig geworden!

 • Reply
  jacqueline de Waal
  1 februari 2019 at 07:07

  Wauw lijkt me een heel bijzonder verhaal wil hem graag lezen

 • Reply
  Silvia Swart
  1 februari 2019 at 11:51

  Super leuk! Ben erg benieuwd naar dit boek!

 • Reply
  nienke van heerde
  1 februari 2019 at 16:16

  Beste Natascha
  Ik denk dat het boek me nog beter met aandacht leert luisteren naar mezelf tijdens het boswandelen. Dat ik daardoor de aanwijzingen die er zijn echt goed kan zien, horen, voelen. En die wijsheid weer kan delen met anderen.

 • Reply
  m chen
  1 februari 2019 at 19:03

  Lijkt mij zeer interessant en leerzaam, velen zeggen vaak dat ze luisteren maar aandachtig luisteren komt zelden voor want als dat echt wordt gedaan dan betekend het ook dat ze op een later moment het herinneren. Sommigen weten van nature aandachtig te luisteren, anderen proberen het en er is een groep die zeggen het te willen maar het niet menen.

 • Reply
  AnnaB
  2 februari 2019 at 10:00

  lijkt mij een erg interessant boek,ik wil mij er graag eens in verdiepen

 • Reply
  Lena Van der Bruggen
  9 februari 2019 at 13:41

  Aandacht is eigenlijk tijd geven aan iets of iemand en best ook elke dag een beetje aan jezelf ;-). Iets wat je aandacht geeft groeit, zegt men. In deze tijden waar mensen dikwijls tijd te kort hebben of lijken te hebben en onze aandacht door de digitale wereld te veel wordt opgeëist, lijkt eenvoudige aandacht zo simpel … Wat een fijn boek om nieuwe inzichten op te doen.

 • Laat een reactie achter