Food for the Soul/ Jaarfeesten/ Zomer

Midzomer: laad je op aan de kracht van de zon

De vrijdag vlak voor of na 21 juni wordt van oudsher het Midzomerfeest gevierd. De zon staat op dat moment het dichtste bij ons, levend op het Noordelijk halfrond. Tijdens Midzomer, ook wel Litha genoemd, duurt de dag het langst en de nacht het kortst. Voor ons is dit het begin van de zomer, maar voor de oude Kelten en Germanen markeerde dit feest het midden van de zomer- vandaar ook Midzomer!

Tekst, styling & fotografie: Natascha Boudewijn (verschenen in de serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine, editie ‘Midzomer’- met dank aan model Amy Abarbanel). 

Dit zonnefeest werd niet alleen door de oude Kelten en Germanen gevierd, ook de oude Egyptenaren, Grieken en Babyloniërs stonden stil bij deze zonnewende. In sommige religies en tradities – zoals de antroposofie – wordt Midzomer op 24 juni gevierd, tijdens Sint Jan, de geboorte van Johannes de Doper. Een oude weerspreuk luidt: ‘wanneer Johannes is geboren, ’t lengen der dagen is verloren’. De zon neemt vanaf nu namelijk weer in kracht af tot de winterzonnewende in december. Zoals tijdens Midwinter op 21 december het licht wordt geboren, wordt tijdens Midzomer het donker geboren. En zo begint nu al – heel geleidelijk!- de overgang naar de donkere periode van inkeer. De dagen worden langzaam korter. Midzomer is een echt vreugdefeest, waarbij tot op de dag van vandaag in Midden- en Noord Europa vreugdevuren worden ontstoken. Het vuur symboliseert de kracht van de zon.

In de natuur komt nu alle levenskracht in elk blad en in elke bloem tot uiting. Alles wat is bevrucht, ontvouwt zich nu. De linden bloeien en geven hun bedwelmende, zoete geur af. We genieten van de warmte van de zon, van elkaar en zijn dankbaar voor ons leven. Juni is dan ook de tijd van blijdschap en de liefde voor het leven. De maand ‘juni’ is vernoemt naar de Romeinse godin Juno. Zij is de godin van het zuivere licht, met name het licht van de maan.

De zon verwarmt de Aarde, gewassen, mensen en dieren met haar enorme kracht en stimuleert tot rijping, tot volgroeien. Dit is de tijd waarin de levensstroom op zijn hoogtepunt is. Als je in de natuur bent, kun je de zinderende oerkracht die nu overal in aanwezig is zelf ook ervaren. Ook in ons ontvouwt zich nu datgene dat wij in het voorjaar hebben gezaaid. Ga dus ook tijdens dit natuurfeest weer bij jezelf te rade. Volg het wijze ritme van de natuur. Hoe staat het met jouw plannen of jouw droom, waarvan je de zaden deze lente hebt gezaaid? (zie Imbolc en Ostara) Kun je, net zoals de zon dat in de natuur doet, nog wat meer energie steken in de rijping van jouw dromen? Wat heb je daarvoor nodig? De zomerenergie helpt je je dromen verder vorm te geven. Het oogsten komt later, neem vooral de tijd en kom niet in de verleiding te snel te gaan!

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter