Jaarfeesten/ Zomer

Lammas: ga de natuur in en laat je inspireren!

De dagen zijn lang en loom, maar de natuur begint – heel langzaam! – al te verkleuren in aanloop naar de nazomer. De oude Kelten vierden  op 1 augustus het eerste oogstfeest Lughnasadh, ook wel ‘Lammas’ genoemd.

Lughnasadh (spreek uit als loe-na-sa), werd precies tussen de zomer zonnewende en de herfst equinox in gevierd. Met het binnenhalen van de eerste tarweoogst werd Moeder Aarde geëerd. De mooiste aren bleven op de velden staan, als dank aan de goden. Van de eerste tarwe werden broden gebakken, waarvan het eerste werd geofferd. Dat zou de kansen op een goede in het volgende jaar vergroten. En zo symboliseert dit feest ook de cyclus van wedergeboorte.

Tekst, styling & fotografie: Natascha Boudewijn (met dank aan model Geeke van der Vijver)

Lughnasadh leert ons om tevreden te zijn met wat we hebben. In plaats van maar door te razen en steeds meer en beter te willen zoals onze samenleving vaak van ons verlangt, kun je er ook bewust voor kiezen om pas op de plaats maken. Met de oude Kelten als inspirerend voorbeeld. Deze lome zomertijd nodigt ons uit om te ontspannen en naar buiten te gaan.

Om meer zicht te krijgen op waar jij zelf dankbaar voor bent, kun je eens alleen de natuur in gaan. Juist als dat wat onwennig voelt kun je het eens proberen, je zult merken dat het je veel brengt. Zoek een mooie plek waar je je veilig en op je gemak voelt en bedenk waar je dankbaar voor bent. Je kunt dat ook doen aan de hand van de symboliek van de oude Kelten: wat heb jij de afgelopen maanden gezaaid? Is het naar je zin gegroeid en kun je het al ‘oogsten’? Of zijn er misschien dingen die je los wilt laten of die juist nog wat extra aandacht nodig hebben?

Toch liever met een kleine groep gelijkgestemden de natuur in? Kijk voor inspirerende workshops en opleidingen in de natuur bij de Shinrin Yoku Academy©

 

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter