Herfst/ Hoofdgerechten

Bakplaat met wortel & bloemkool

Dit is een gerecht uit het nieuwe boek van David en Luise van The Green Kitchen: Little Green Kitchen. Je kunt tot 22 november 2019 meedoen aan de winactie, klik hier!

David: “In ons gezin zijn we gek op bakplaatgerechten. Ze behoren gewoon tot de eenvoudigste en lekkerste doordeweekse maaltijden die we kennen. Onze truc om het fris te houden is om de gebakken groentes te mengen met verse, en ze af te maken met een goede saus of pesto, zodat je verschillende texturen en temperaturen krijgt. Alles wordt direct op de bakplaat vermengd en geserveerd. Wij gebruiken een spiraalsnijder om groentelinten te maken, maar je kunt ook een juliennesnijder gebruiken.

Receptuur, styling & fotografie (dochtertje Elsa): The Green Kitchen (uit het boek Little Green Kitchen)
Gepubliceerd met toestemming van uitgever Becht. 

Doordeweekse bakplaat

Print recept
Voor: 4 Bereidingstijd: 60 minuten (waarvan 25 minuten 'actief koken'

Ingredients

 • 1 kg aardappelen, schoongemaakt en geschild
 • 4 wortels, bovenkant verwijderd en geschild
 • 1/2 bloemkool (250 g) of 1 stronk broccoli, stronk geschild
 • 1 bol knoflook, overdwars gehalveerd
 • 3 el olijfolie
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Opdienen met:
 • 1 blikje zwarte bonen van 200 g, afgespoeld en uitgelekt
 • pesto naar keuze
 • mozzarella, in stukjes gescheurd
 • gespiraliseerde courgette, komkommer, wortel of bietjes
 • gespiraliseerde appel
 • spinazie of rucola
 • partjes citroen

Instructions

1

Verwarm de over voor tot 200 °C.

2

Snijd de aardappels in partjes, de wortels in hapklare stukjes en de bloemkool of broccoli in roosjes. Leg de aardappel en wortel op een bakplaat en doe de bloemkool of broccoli en knoflook in een middelgrote schaal. Besprenkel de groentes met de olie, bestrooi met zout en peper en schep om. Bak de aardappels en wortels 20 minuten in de oven, haal eruit, voeg de bloemkool of broccoli en de knoflook toe en bak nog eens 25 minuten tot alles goudkleurig en gaar is.

3

Haal de bakplaat uit de oven, roer de bonen erdoor en dien warm op, met schepjes pesto, wat mozzarella, gespiraliseerde groente en appel, spinazie of rucola, gebakken teentjes knoflook (uit hun velletjes geknepen) en partjes citroen.

Kanttekeningen

Volwassen upgrade: schep wat rauwe groente door de gebakken groentes. Spinazie, courgette en komkommer voegen nieuwe texturen toe aan het gerecht en maken het nog lekkerder. Helpende handjes: laat de kinderen de aardappels en wortels schoonmaken, schrobben of schillen. Het spiraliseren van de groentes en appels is ook een leuk klusje.

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter